Vélemény

2019.10.01. 13:50

Ez máig az egyik legtakarékosabb utazási forma

A vasút több, mint a közlekedés, amint az a megyei levéltár most megjelent tanulmánykötetéből is kiderül.

Szathmáry István

Egész életünket meghatározza, és bár néha kongatják fölötte a lélekharangot, nem kell félteni a jövőben sem. Többek között máig az egyik legtakarékosabb és környezetkímélőbb utazási forma. Sokatmondó, hogy ahol lehet, a kamionokat is vonatra rakják, mert egyetlen országúti monstrum szállításával negyven személygépkocsi füstjétől óvják meg környezetünket.

De a földet behálózó sínek másként is átformálták a világot. Az első gőzmozdony füttyével jelent meg a minket máig kordában tartó pontos időszámítás is. Addig elég volt a napszakokat figyelni, azokhoz igazodott mindenki, míg ki nem nyomtatták a vasúti menetrendet. Akkor derült ki, még az egy percnek is van értéke, mert elég csupán annyival lekésni az indulást.

Emellett sok isten háta mögötti vidéknek, járható út hiányában ismeretlen sárfészeknek is a vonat hozta el a feltámadást. A sínek kapcsolták be őket országuk vérkeringésébe. Nem véletlen, hogy az első vasutak, köztük a szolnoki megnyitásánál ott sorakozott az ország színe-java, Széchenyi Istvántól Kossuth Lajoson át az ország nádoráig.

Persze nem minden lett szép és jó, amit a vasút hozott magával. A gonosz indulatok is eszközt találtak benne, gondoljunk a frontra induló katonavonatokra, deportálásokra. De összességében hálával gondolhatunk arra, amikor egy új világ hírnökeként lassan pöfögve elkezdett gördülni az első gőzmozdony a sínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában