Galériával

2019.10.30. 14:00

Jászberényben tartott tudatosság konferenciát az egyesület

Mentális egészségünk megőrzése állt a Lelki Köldökzsinór Egyesület második tudatosság konferenciájának fókuszában, amit az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán rendeztek meg.

Illés Anita

Forrás: Gémesi Balázs

Napjainkban világjárvány méretűek a mentális betegségek, így nem véletlen, hogy egyre több figyelem irányul lelki egészségünk fejlesztésére.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház és a Lelki Köldökzsinór Egyesület együttműködésével egy pályázat keretében kétéves lelkiegészség-fejlesztő program működik a Jászság négy településén. Az egyesület második alkalommal szervezett konferenciáján neves szakemberek kutatási eredményekkel támasztották alá, hogy mennyire fontos a tudatosság az élet körforgásában, a fogamzástól a szülésen, gyermeknevelésen át a felnőtté válásig.

Ma a világban olyan úgynevezett járványszerű állapotok tapasztalhatók, melyek közül nem a testi betegségek vezetnek, hanem első helyen a mentális egészségzavarok állnak – állapította meg a szakmai fórum nyitó előadásában Dr. Ördög János, szülész-nőgyógyász, holisztikus orvos, a Lelki Köldökzsinór Egyesület elnöke. Kiemelte, hogy a mentális egészségzavarokon belül a felmérések szerint megyénk a depressziós tünetek terén súlyosan érintett.

– Második helyen a járványok között a sok betegség alapjául szolgáló túlsúly szerepel, a harmadik helyezett pedig a cukorbetegség. Akármelyiket nézzük a világjárványok közül, egyre fiatalabb korban jelennek meg ezek a betegségek – hangsúlyozta a szakember. Így tehát nem lehet elég korán kezdeni a prevenciót a családban, az oktatásban és az egészségügyben. El lehet indulni életmódunk megváltoztatásának az útján, amit például a mindfulness, a tudatos jelenléten alapuló stressz-csökkentő tréning bemutatásával fel is vázoltak a konferencián.

A mentális zavarok kialakulásában a családi környezetnek jelentős szerepe van. Dr. Balog Piroska klinikai és mentálhigiéniai felnőtt szakpszichológus arról számolt be, hogy a házastársi konfliktusok milyen hatással vannak a gyerekek testi, lelki egészségére. Előadásának fő üzenete az volt: amikor a szülők jó kapcsolatban vannak egymással, akkor a gyermekek is nagyon jól vannak.

Ha azonban sok a meg nem oldott konfliktus egy családban, akkor a gyermekek szomorúak, szorongók, depressziósak lesznek, tanulási nehézségekkel küzdenek. Mindez bizony kihat a felnőtt életükre is, hiszen hosszútávú követéses vizsgálatok igazolják, hogy ők később nehezebben boldogulnak a munkavállalás, a párkapcsolat terén. A szakember kiemelte, hogy a gének és a családi szocializáció kölcsönhatása fontos szerepet játszik a betegségek kialakulásában.

A teljesség igénye nélkül a konferencián szó volt még a társas kapcsolatok támogató, gyógyító erejéről, a mindfulness jövőjéről a magyar oktatásban és egészségügyben. Dobó Katalin, a jászberényi Maci Alapítványi Óvoda alapítója, vezetője a mindulnessel kapcsolatos tanulóközösségi tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. A mentális egészség fejlesztése ugyanis nemcsak egyéni, hanem közösségi szinten is fontos feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában