Galériával

2019.10.20. 11:30

„Korlátok nélkül” kommunikálhatnak megyénk mozgássérültjei

Tableteket vehettek át megyénk településein élő súlyosan mozgáskorlátozott emberek a minap a szolnoki városházán megtartott rendezvényen.

Kovács Berta

Forrás: Kiss János

A kerekesszékes emberek a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) „Korlátok nélkül” elnevezésű, infokommunikációs akadálymentesítési projektjének köszönhetően jutottak az eszközökhöz.

A nyolcvanhat hazai mozgáskorlátozott egyesületet tömörítő MEOSZ több mint hétszázhuszonnyolcmillió európai uniós támogatást kapott programja megvalósítására, melynek célja, hogy megkönnyítse a mozgáskorlátozott emberek önálló ügyintézését, társadalmi érintkezését.

– Ez egy mintaprojekt, szövetségünk élt azzal a lehetőséggel, melyet biztosítottak az Országos Fogyatékosügyi Tanács tagjaként működő nevesített érdekvédelmi szervezeteknek – nyilatkozta Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke. – A MEOSZ úgy fogalmazta meg szakmai programját, hogy az egész országot lefedve, a tagszervezeteinket bevonva hatszáz nagyon súlyosan mozgássérült embert tudjunk elérni.

– E programon keresztül olyan érdekvédelmi törekvéseinket szeretnénk érvényre juttatni, melynek eredményeként a súlyosan mozgássérült, illetve kommunikációs nehézségekkel is küzdő emberek számára az infokommunikációs akadálymentesítés NEAK finanszírozással legyen elérhető, és ne egy-egy ilyen projekttől függjön, hogy hozzájutnak-e a számukra fontos eszközökhöz. Ezzel párhuzamosan további érdekvédelmi lobbikat is folytatunk, hogy minél hatékonyabb és egyénre szabottabb ellátórendszer jöjjön létre – fejtette ki a MEOSZ elnöke.

Háromféle eszközt adnak át a programban, első körben laptopot kaptak az érintettek, a második körben pedig tableteket osztanak. – A harmadik körben a legsúlyosabban érintetteknek akár hatszázezer-egymillió forint értékű alternatív kommunikációs eszközöket is fogunk tudni biztosítani, melyeket például szemmel tudnak vezérelni.

Kovács Ágnes az eseményen jelentette be azt is, hogy a MEOSZ által alapított Bice-Bóca Alapítvány – mely tizenkét éve működtet a megyénkben Szolnokon egy támogató szolgálatot – járműállománya épp a rendezvény napján bővült egy speciálisan átalakított Ford típusú gépjárművel, melynek köszönhetően növelhetik szolgáltatásuk kapacitását.

Murányi Zsigmondné, a helyi tagszervezet Mozgássérültek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének elnöke a projekthez kapcsolódó munka lépéseiről adott számot, szólt a települések tagszervezeteivel készített felmérésről, a jelentkezők toborzásáról, mentorok képzéséről – a programba bevontakat ugyanis mentorok segítik.

Elmondta, megyénkben első körben huszonöten adtak be érvényes pályázatot, így május 2-án tizenkilenc főnek laptopot, hat főnek tabletet adhattak át. Továbbra is hangsúlyt helyeztek arra, hogy e lehetőségről minél többen értesüljenek megyeszerte, ennek köszönhetően újabb személyek jelentkeztek a programba. Így a most átadott tabletekkel együtt végül húsz megyei településről összesen negyvenhat sorstárs juthatott hozzá infokommunikációs eszközökhöz.

A tabletek kiosztását követően a mozgáskorlátozott emberek Csiszár Attilának, a projekt helpdesk vezetőjének útmutatásával megismerkedtek a készülékek működtetésével, illetve projektben résztvevőket segítő internetes portál használatával.

Cikkünk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet ide kattintva olvashat el.

A mindennapokban is segít az eszköz

– Megkönnyíti a kommunikációt az emberekkel, interneten keresztül hasznos információkhoz tudok jutni, megnézhetem a különböző rendezvények időpontját, bár nem minden program akadálymentesített – sorolta Anita az eszköz nyújtotta előnyöket. Azt is elárulta, a különféle hivatalos ügyek intézésében is hasznát veszi, annál is inkább, mivel ő rendelkezik ügyfélkapuval is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában