Újszász/Szolnok

2019.10.08. 11:30

Lánya lisztérzékenysége miatt nyitott gluténmentes pékséget Anikó

Több mint ötéves kihagyás után újra van gluténmentes péksége a megyeszékhelynek. A belvárosi üzlet tulajdonosa az újszászi Lázárné Dudok Anikó, aki korábban közgazdászként dolgozott.

Czakó Nóra

Lázárné Dudok Anikó teljesen egyedül viszi az üzletet, még a kávét is ő főzi

Fotó: Kiss János

– A lányom nyolc éve lisztérzékeny, és már nagyon éreztük a hiányát egy ilyen pékségnek. Körülbelül hat éve zárt be az a kettő, ami korábban Szolnokon működött – mondta hírportálunknak Anikó.

– A lányom már tizenegy éves lesz, lassan tinédzser korba lép, és arra gondoltam, hogy így kimarad a barátnőkkel való pizzázásból. Amikor egy rendezvényre kilátogatunk, legtöbbször a pattogatott kukoricán kívül esetleg a gumicukor az, amit ehet. Sajnos nincs túl sok lehetőség.

– Van egy kilenc és fél éves fiam is. Neki az edzés vagy egy elhúzódó bevásárlás után meg tudtam venni a péksüteményt, de a lányomnak maradt a túró rudi vagy a banán a csokin és a chipsen kívül. A szupermarketekben sem túl nagy a választék. Ezért gondoltam úgy, hogy nyitok egy gluténmentes pékséget. Hat évig fontolgattam, de nemrég úgy döntöttem, belevágok. A családom mindenben támogatott és segített, még a felújításban is – árulta el.

Nemcsak, hogy ez az egyetlen gluténmentes pékség a városban, de a környéken is kevés van belőle. A legközelebbi ilyen üzlet ugyanis Egerben és Budapesten található, pedig gyakori betegség a lisztérzékenység, így nagy szükség van az ilyen boltokra. A pékség megnyitása komoly váltás volt Anikónak, főleg, hogy teljesen egyedül viszi az üzletet, süti a fagyasztott termékeket, kávét főz, kiszolgál, kezeli a kasszát.

– Korábban is dolgoztam ügyfelekkel, de nem ennyi emberrel. Ennek ellenére nagyon szívesen csinálom. Persze az eddigi munkámat is szerettem, ezért is váltottam olyan nehezen, de ez a saját vállalkozásom, és olyan hely lett számomra, ahová valóban örömmel járok be dolgozni.

– Nagyon sok embernek tud ez a kis bolt segíteni. Kerestek már meg olyan vásárlók, akiknek a gluténmentes diéta mellett a tojást, tejet, cukrot, szóját, tartósítószert és még sorolhatnám, hogy mit kell kerülniük az étkezéseikben. Mindenkinek találunk azonban valamit, ami megfelelő.

Lázárné Dudok Anikó teljesen egyedül viszi az üzletet, még a kávét is ő főzi
Fotó: Kiss János

– Az általános élelmiszerüzletekben szinte csak kenyeret tudnak venni a lisztérzékenyek, de ha a szülő gluténmentes péksüteményt szeretne adni gyermekének, otthon kell megsütnie. Ez viszont nem egyszerű, mert minden lisztkeverékhez különböző recept párosul vagy kísérletezgetni kell. Úgy gondolom, ezek a gyerekek is megérdemlik a péksüteményt, a szülők pedig ezt a kis kényelmet, hogy csak gyorsan beszalad egy túrós batyuért vagy pizzás tekercsért – magyarázta.

Mivel Anikó gyerekei Szolnokra járnak iskolába, együtt jönnek be Újszászról, így megvan a reggelijük, ami biztos, hogy frissensült. Szerencsére a fia is szereti ezeket a termékeket.

– Azért is jó a saját vállalkozás, mert iskola után bejöhetnek hozzám a gyerekeim, és megtanulnak, amíg nem végzek. Egyúttal egy kicsit a munkára is lehet őket nevelni, mert be szoktak segíteni, például zárás után ők töltik fel az üdítős hűtőt, kiviszik a szemetet. Emellett önállóbbak is lettek. Viszonylag közel van az iskola, így egyedül közlekednek a suli és az üzlet között – tette hozzá Anikó.

A témával kapcsolatban véleményt is írtunk, azt ide kattintva olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában