OKTATÁS

2019.10.03. 13:55

Új szakok indítását tervezi Szolnokon a Debreceni Egyetem

Az intézmények, a Debreceni Egyetem és a szolnoki felsőoktatási intézmény partnerkapcsolatának köszönhetően erősödik és fejlődik a műszaki vonal, megjelennek az egészségügyi képzések. Egyebek mellett erről tájékoztatták a résztvevőket szerdán a campuson.

Szabó Lilla Laura

Erősítenék és fejlesztenék a műszaki oktatást, és megjelennek majd az egészségügyi képzések is a szolnoki karon.

Fotó: Mészáros János

– Az együttműködés számos területre kedvező hatással lesz. Gazdasági és munkaerőpaci szempontból mindenképpen komoly eredményekre számítunk. Az egyetem jelenléte egyébként is meghatározó a térségben, Szolnokkal együttműködve még inkább felerősödik ennek jelentősége – részletezte dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, a parlamenti oktatási bizottság elnöke. Hozzátette, hogy az összeolvadás a megyeszékhely számára a gazdasági és tudományos jövőkép újrarajzolását is jelenti.

– Nagy megtiszteltetés, hogy együtt dolgozhatunk. Kijelenthetem, hogy már van közös eredményünk, hiszen hétszáz diák iratkozott be a képzéseinkre – tájékoztatott prof. dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

– Fontosnak tartom elmondani, hogy az együttműködés egyik meghatározó eleme a gazdaságtudomány fejlesztése lesz. Jelenleg a Debreceni Egyetem rendelkezik a legösszetettebb vállalati együttműködési rendszerrel, amelynek már a szolnoki campus is a részévé vált. Ráadásul most egy különleges, új kötelék is emeli ennek a kapcsolati tőkének az értékét. A kö­zelmúltban az amerikai MIT-val kötöttünk megállapodást, amely a világ legjobb egyeteme! – tájékoztatott a rektor.

Prof. dr. Szilvássy Zoltán kitért arra is, hogy az egészségügyi vonalat szintén megjelenítik az intézményben. A terület szakemberigényét teljes egészében szeretnék biztosítani, legyen szó műtős, mentőápoló vagy akár szociális munkások képzéséről. A két szolnoki kórházzal együttműködve kívánják kialakítani az orvosi és egészségügyi képzések gyakorlati rendszerét.

– Az utóbbi években nagy hangsúlyt kapott a felsőoktatási intézmény életben tartása – idézte fel Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

– Ebben nagy szerepet játszott a Kecskeméti Főiskolával való együttműködés. Most pedig azért lehetünk hálásak, mert immár a Debreceni Egyetemmel közösen, tovább fejlődhet az intézmény. Egy város számára mindig meghatározó az értelmiségmegtartó szerep. Ezt nagyon fontos szem előtt tartani. Az, hogy a műszaki és egészségügyi terület is ilyen mértékben fejlődhet, nagyban elősegíti az említett cél megvalósulását. Kihangsúlyozta, hogy a városnak szakmai területeken és gyakorlati rendszer kialakításán túl kulturális vonatkozásban szintén erősnek kell lennie.

Erősítenék és fejlesztenék a műszaki oktatást, és megjelennek majd az egészségügyi képzések is a szolnoki karon.
Fotó: Mészáros János

Zárszóként dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja beszélt az arculati változásokról. A táblákat már kicserélték az épületben. Kiemelte, hogy bár az egyetem címerét szerepeltetik, Szolnok nagybetűkkel jelenik meg, ezzel is erősítve a helyi azonosságtudatot.

Augusztus óta dolgoznak együtt

Az idei év elején folytak az előkészítő tárgyalások és egyeztetések a két intézmény összeolvadásáról. Végül augusztus elsejétől létrejött az új szervezeti egység, amely a Debreceni Egyetem gazdaságtudományi karaként működik. Az intézmény hallgatói, tanulmányaik végeztével az egyetem által kiállított okleveleket vehetnek majd kézbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában