Vélemény

2019.11.11. 07:00

A filmforgatások közösségformáló erővel rendelkeznek

A médiaszakos egyetemi tanulmányaim idején sokszor került kamera a kezembe.

P. Pusztai Nóra

A rövid hírektől kezdve, interjút, szakdolgozati kisfilmet, de még zombikról szóló híradót is forgattam a szaktársaimmal. Gyakoroltuk a kamerakezelést, hagytuk szabadon szárnyalni a kreativitásunkat. Komoly munka volt, mire az ötletből kockáról, kockára megvalósult a remekmű, mert nyilván így tekintettünk rá, hiszen saját szellemi termékünk volt.

Jobbnál jobb alkotások születtek, amit a baráti társaság végül együtt nézett meg, kielemezve a hibákat és gondolatokat gyűjtve a következőkhöz. A kedvencem az Ördögi sugallat volt, ahol egy kedves barátom Lucifernek öltözve rossz útra térítette az embereket. Élveztük a filmforgatások minden pillanatát és nem mellesleg remek közösségformáló szerepe is volt.

Talán ezen oknál fogva is döntött úgy a besenyszögi iskola pedagógusa, Ficsorné Lévai Éva, hogy hatodikos diákjaival forgatásba kezd. A város szülötte a Munkácsy-díjas festőművész Chiovini Ferenc, akinek nevét az iskola is viseli. Az ő életét mutatja be az „Egy képzelt riport egy besenyszögi festőművész életéről” című harmincperces kisfilm. A tizenévesek egymás ötleteit továbbgondolva építették fel a forgatást. A városban helyszíneket kerestek, korhű ruhákba öltöztek. Az idézett szövegek is a múlt évezredbe repítették vissza őket. Közelebb kerültek nemcsak a festőhöz, hanem talán saját gyökereikhez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában