Dél-Pest/Jászkunság

2019.11.24. 07:00

A közmunkáslétszám csökkenése gondot okoz a településeken

Számos megyénkbeli településen érződik a közfoglalkoztatotti létszám csökkenése. Mindezt csak tetézi, hogy a betöltendő pozíciókra egyre kevesebben jelentkeznek.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Az idei közfoglalkoztatási programot tíz fővel kezdtük, jelenleg viszont csak nyolccal dolgozunk együtt. A hiányzó két pozíciót sajnos sehogy sem tudjuk feltölteni. Nincs ugyanis jelentkező, és nem is ismerek olyan lakót a faluban, akinek ne lenne munkája – számolt be a kőröstetétleni helyzetről Pásztor Imre.

A község polgármestere elmondta, a téli időszakban még elviselhető a létszámhiány, ám tavasszal és nyáron, amikor jóval több a feladat, érződik, hogy kevesebb a munkáskéz. A közfoglalkoztatottak elsősorban a fűnyírást és a gereblyézést segítik, de ők végzik a temetői karbantartási munkák jelentős részét is. Míg ketten közülük az idősek étkeztetésében játszanak fontos szerepet.

– A hiányzó munkaerő miatt gépesítenünk kell az egyes folyamatokat. Legutóbb például a Magyar Falu Program keretében egy felülős fűnyíróra pályáztunk. Azt gondolom, a közfoglalkoztatás szempontjából egyre nehezebb az önkormányzatok élete. Hiszen idővel nem lesz kivel karbantartani a települést, arra pedig nem mindenütt van keret, hogy teljes állásban dolgozó kollégákat alkalmazzunk a falu rendben tartására – folytatta Pásztor Imre polgármester. Majd hozzáfűzte, a mostani létszámmal még elláthatók a nélkülözhetetlen feladatok.

Hasonló helyzettel néznek szembe a Jászkunságban is.

– Folyamatosan csökken a településen a közfoglalkoztatottak száma, ugyanis elhelyezkednek az elsődleges munkaerőpiacon. A megüresedett helyeket nehezen tudjuk megtölteni – részletezte a felmerülő problémát Hegyes Zoltán, Cibakháza polgármestere, aki kifejtette, hogy a közterületi munkákat pillanatnyilag harmincheten végzik, az intézményeknél további húsz fő dolgozik. Ez a szám körülbelül a harmada a néhány évvel ezelőttinek.

– Egyre nagyobb gondot jelent, hogy a koncentrációt igénylő szerszámok kezelését kire bízzuk. A település üzemeltetéséhez kapcsolódó feladatokat nehezebben valósítjuk meg. Nem úgy tudjuk levágni a füvet a közterületeken, ahogy a lakosok megszokták. Lassabban haladnak a munkák. Például a temetőben lévő járdafelületek térkövezése két hónapig tartott a tervezett egy helyett, de az önkormányzati konyhára termelő mezőgazdasági munkák is valószínűleg kárt szenvednek a közeljövőben. Eddig az utak kátyúzását saját eszközökkel a közfoglalkoztatottak végezték, ezután elképzelhető, hogy kénytelenek leszünk feladni bizonyos tevékenységeket – mondta a község vezetője.

Mesterszálláson három programban összesen tizenhat fő dolgozik. A járási startmunka és a hosszabb távú közfoglalkoztatás tizenöt embernek ad munkát. Egy személy pedig közvetlenül az önkormányzattal áll közfoglalkoztatási jogviszonyban. A két előbbi program márciusban tizenhét fővel indult, időközben hárman kerültek ki belőle, majd egy új munkaerő érkezett.

– A jelenlegi létszámmal megfelelően el tudjuk látni a feladatokat – mondta Kiss Gábor polgármester. Hozzátéve, hogy a zöld területek gondozása, az út- és járdajavítás, karbantartás és parlagfű-mentesítés az elsődlegesek a tennivalók listáján. Ugyanakkor a közmunkások a temetőt is gondozzák. Az elhanyagolt sírokat szépen megtisztítják, lekaszálják a füvet, kigazolják a nyughelyeket.

– Jó is, meg nem is ez a helyzet – vette át a szót a közmunkások számának drasztikus csökkenésével kapcsolatban Bander József, Tiszapüspöki polgármestere. Míg tíz éve kétszáz, öt éve százötven, addig manapság már csak hatvan közmunkás dolgozik a kétezer fős kistelepülésen.

– A program sikeres, hiszen ez a neve is: „Út a munka világába”. Örülök, hogy a lakosság többsége el tudott helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Ám a települést érintő feladatok ugyanazok maradtak, és azokra most jóval kevesebb ember jut. Nagyon sok szervezést igényel az, hogy megfelelő ütemben, és az addigi színvonalon legyen elvégezve a munka. A polgármester hozzáfűzte, azok közül, akik elhelyezkedtek, többen építkezéseken dolgoznak, vagy Szolnok és Törökszentmiklós nagyobb gyáraiban vállaltak munkát. A közmunkaprogramban általában kisgyermeket nevelő anyák és egészségügyi állapotuk miatt a munkaerőpiacról kiszorulók maradtak.

Hiány van munkáskézből Tiszavárkonyban is.

– A kvótát sem tudjuk feltölteni, egyszerűen elfogytak a hadra fogható emberek – sajnálkozott Hegedűs István polgármester. – Felvehetnénk tizenhét-tizennyolc főt, de csak tizennégy körül van jelenleg a számuk. Van, aki lemorzsolódik, aki pedig tényleg akar dolgozni, az az utóbbi időben el tudott helyezkedni a munkaerőpiacon. Így aztán nem tudjuk olyan szinten teljesíteni a közmunkásokkal elvégzendő feladatokat, mint öt-hat évvel ezelőtt.

– A jelenlegiek többsége nő, ők takarítóként, konyhán, óvodában dolgoznak. A parkokban össze tudnak gereblyézni, de férfimunkára csak nem foghatjuk be őket! Az óvodába tudok most felvenni egy személyt, de ő képzésen fog részt venni, utána pedig az intézmény veszi át. Aki a konyhán dolgozik, jó kérdés, ennyi pénzért meddig fog kitartani. Az a gond, hogy az önkormányzatnak kevés a forrása arra, hogy felvegyen dolgozókat állományba, így ezt csak akkor lépjük meg, ha nagyon muszáj lesz, csak akkor félő, hogy idő előtt el fog fogyni a pénzünk.

Cikkünk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet itt olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában