KUNSZENTMÁRTON

2019.11.28. 11:30

A városért végzett közösségi munkáját ismerték el a díjjal

A város közösségéért végzett munkájáért vehetett át kitüntetést Tóthné Barna Mária.

P. Pusztai Nóra

A közösségért végzett munkájáért vehette át a napokban kitüntetését Tóthné Barna Mária. Képünkön a díjazott Wenner-Várkonyi Attila polgármesterrel látható

Forrás: Beküldött fotó

Számtalan szervezet megalapítója, a helyi ügyek lelkes élenjárója, több mint harminc éven át tanította az alsó tagozatosokat Kunszentmártonban. Gondolatainak és ötleteinek középpontjában a segítőkészség és a kunszentmártoni kötődés erősítése van.

A napokban kapott Pro Urbe díjat Tóthné Barna Mária. A sokrétű munkájáról ismert nyugdíjas tanítónő mindig a településen élők érdekeit tartotta szem előtt. Kunszentmártoni kötődése elmondása szerint is elszakíthatatlan.

A közösségért végzett munkájáért vehette át a napokban kitüntetését Tóthné Barna Mária. Képünkön a díjazott Wenner-Várkonyi Attila polgármesterrel látható
Fotó: Beküldött fotó

– Itt születtem, ahogy a szüleim és nagyszüleim is. Úgy érzem, innen nem lehet elmenni. Néhány évig Budapesten dolgoztam, aztán Jászberényben tanultam, de mindig alig vártam, hogy közeledjen a vonat, és már Kungyalunál lehúztam az ablakot. Éreztem a Körös iszapos szagát, tudtam, hogy itthon vagyok. Az összes örömével, bánatával együtt szeretem ezt a várost – mesélt meghatódva a múltról Tóthné Barna Mária, aki több mint harminc éven át tanított alsó tagozatos diákokat Kunszentmártonban.

– Amikor bekerültem a tantestületbe, a volt tanáraim lettek a kollégáim, de akadt olyan is, hogy egykori tanítványom lett a munkatársam. Jó közösségben dolgozhattam. Nagyon szerettem tanítani, édesanyám és nagyanyám is tanító volt, ismerve a nehézségeket, le akartak róla beszélni. Szerencsére nem sikerült. Örültem, ha engedték a gyerekek, hogy szeressem őket. Volt idő, amikor a napi szükséges öleléseket megadtuk egymásnak. Sokan voltak köztük nehéz sorsúak, de volt hozzájuk türelmem. Sokat segített az én hitem, hogy elfogadjam őket úgy, ahogy vannak. Nagy örömöt jelentett, amikor eredményeket értünk el – részletezte az egykori tanítónő, aki felelevenített egy kedves történetet egy huncut fekete szemű kisfiúról.

– Mindennap valami csínyt művelt, próbára tett. Mindig megígérte, hogy ilyet nem csinál, olyat tényleg nem csinált, de mást igen, gazdag volt a tárháza. Természetesen megbocsátottam, de a következményeket viselnie kellett – mesélte mosolyogva Tóthné Barna Mária, akit nemcsak az iskolából ismerhettek a helyiek.

– Mi tagadás, egész meglepődtem, mikor felsorolták, hogy mi mindenben vettem részt. Nem gondolom, hogy ezek olyan nagy dolgok.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének programjai, a Városvédő Egyesület, a Karitász megszervezése is a nevéhez köthető, de alapítója például a Munkás Szent József Szociális Szövetkezetnek, emellett számtalan, a közösséget építő ötlet köthető a nevéhez. Szívesen vesz részt az énekkari munkában vagy a versmondók zsűrizésében. Egy időben házalós betlehemmel járták körbe a várost, megismertetve a gyerekeket a hagyományokkal. A kétezres évek eleje óta Plébániai Esteket, mára KÉSZ esteket szervez.

– Sokan nehezményezték, hogy a kultúra nehezen elérhető a városban. Tudtam, hogy több értékes ember él itt vagy kötődik a településhez, akiknek eddig nem volt ismert a tudása. Ők tartottak előadást, erősítve a kunszentmártoni kötődést. Sosem egyedül, mindig közösségben dolgoztunk, így azt gondolom, ez nem csak az én kitüntetésem – mondta Tóthné Barna Mária.

– Mostanában leginkább a gyerekeimnek segítek és az unokáimra vigyázok, de mellette is mindig van valami.

A református parókián kaptunk helyet, ahol hétről hétre adományokat gyűjtünk és osztunk, illetve egy kertművelők körének a megalapításán dolgozunk – részletezte a kitüntetett tanítónő, aki szerint náluk a segítőkészség családi vonás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában