Besenyszög

2019.11.11. 07:00

Az iskola névadójáról forgattak rövidfilmet

A besenyszögi Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola AMI névadójáról időről időre megemlékeznek, mivel kerek évforduló következik, így egy különleges ötlet pattant ki a Ficsórné Lévai Éva pedagógus fejéből.

P. Pusztai Nóra

Ficsórné Lévai Éva és hatodikos diákjai „Képzelt riport egy besenyszögi festő életéről” címmel forgattak rövidfilmet Chiovini Ferencről

Forrás: Beküldött fotó

Egy közel harmincperces rövidfilm forgatásának tervét dolgozta ki, bevonva hatodikos diákjait, akik korhű ruhába öltöztek.

– Nem szeretem a sablonos műsorokat, ezért azt gondoltam, hogy ebben az évben különlegesebben dolgoznám fel az osztályommal a Munkácsy-díjas festőművész életét. Tavaly részt vettünk Debrecenben médiatudatossági oktatáson, ahol készíthettek interjút és időjárás-jelentést is az iskolások. Ennek kapcsán pattant ki a film ötlete, aminek természetesen a gyerekek is nagyon örültek – mesélte Ficsórné Lévai Éva, az iskola pedagógusa, aki hozzátette, hogy korábbi osztályával kávéházi jelenetet adott elő, de készültek már a festmények hangulatának megjelenítésével is.

Ficsórné Lévai Éva és hatodikos diákjai „Képzelt riport egy besenyszögi festő életéről” címmel forgattak rövidfilmet Chiovini Ferencről
Fotó: Beküldött fotó

– A gyerekek a tudásukhoz mérten vállaltak szerepeket. Egy-egy jelenetet szakaszonként forgattunk a város számos pontján. A fiatalok nagyon jártasak a technikában. A telefontól kezdve a hangosításon át minden működött. Nagyon érezték a gyerekek azt, ami nem sikerült jól. Egy utcajelenetnél például a kamionok és autók zaja zavarta meg a forgatást – mondta a tanárnő.

– A jelenetek szövegét a Chiovini Márta által szerkesztett könyvből és egyéb korhű iratokból idézték. Így időnként meglehetősen nehéz volt a nyelvezet és a korhű ruhák beszerzése. Megbeszéltük, hogy 1900 körül a nagymamáik nagymamái vajon mit viselhettek, az öltözékeket a néptáncos szertárból válogattuk össze – részletezte Ficsórné Lévai Éva, aki hozzáfűzte, hogy a tizenkét éves diákjainak távolinak tűnik az eljátszott időszak, szinte csak legendaként tekintenek vissza.

A forgatás ideje alatt viszont a festő helyzetébe, környezetébe képzelhették magukat, így gyökereiket megismerve is közelebb kerültek Chiovini Ferenchez. A forgatási kellékek egy részét – köztük egy ecsetet – a Chiovini-iskola fenntartásában működő besenyszögi Vehiculum-ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, Múzeumpedagógiai Tagintézményben található Chiovini-emlékszoba és dokumentációs tárlat biztosította, egészen testközeli élményt adva.

A „Képzelt riport egy besenyszögi festő életéről” című filmet november végén mutatják be a Chiovini-emlékünnepen a diáktársaiknak és a meghívott vendégeknek a hatodikosok.

– Közös munkánk eredménye lett ez a film. Akadtak bakik is, a tervek szerint ebből egy werkfilmet is készítünk majd – magyarázta a tanárnő.

Cikkünk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet ide kattintva olvashat.

Chiovini Szövetség létrehozásán fáradoznak

A festő születésének százhuszadik évfordulójára készülnek Besenyszögön. Akik Chiovini életéhez kötődnek, partnerségi kapcsolatot hoznának létre.

– A Chiovini-emlékápolás továbbgondolásaként szövetség létrehozását indítványozzuk, melynek célja Chiovini Ferenc művészeti és művészettörténeti jelentőségének hangot adó, szélesebb kulturális bázis létrehozása – tudtuk meg Molnár Melindától, a Vehiculum-ház vezetőjétől.

A Chiovini Ferenc nevét viselő általános iskola, a szolnoki Damjanich János Múzeum, az önkormányzat, a család, a Chiovini Galéria, a női kamarakórus, illetve az egyházak. A szövetség célja, hogy Chiovini Ferenc művészetét ápoló és terjesztő közösséget építsenek.

– Mivé növi ki magát egy kisgyermek? Tehetséges festővé, aki a városunkban született. Ő adta festészetét, mi ápoljuk a hírnevét – mondta Munkácsi György, Besenyszög címzetes főjegyzője, aki önmaga is nagy művészetpártoló a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában