pénzügyi gondok

2019.11.27. 20:00

Csak kormányzati segítséggel menekülhet meg Tiszatenyő?

Meg nem valósult vagy félkész beruházások, szabálytalan pénzköltés – egyebek mellett ezek miatt kellene záros határidőn belül összesen 250 millió forintot visszafizetnie Tiszatenyőnek. Ekkora összeget az önkormányzat képtelen előteremteni, ha nem érkezik segítség, a település működésképtelenné válhat.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Sarkadi Imre/GoogleMaps

Fotó: Hutter Zsófia

– Az átadás-átvétel során felmerült gazdasági problémákat minél hamarabb szeretném kezelni, mivel vannak olyan kormányhivataltól érkező követelések, melyek azonnali cselekvést kívánnak. Ezek részben meg nem valósult pályázatok, részben megvalósult pályázatokból fennmaradó pénzek visszafizetését jelentik – nyilatkozta októberben hírportálunknak Tiszatenyő akkor frissen megválasztott polgármestere, Mező József.

A független polgármester később egy listát jelentetett meg a település közösségi oldalán, melyben részletesen ír az önkormányzatot terhelő visszafizetési kötelezettségekről. Ezek nagy része valóban meg nem valósult, vagy részben megvalósult beruházások miatti büntetés, összességében közel kétszázötvenmillió forint értékben...

A legnagyobb összeg, százhúszmillió forint az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére vonatkozó pályázatra vonatkozik, ahol szabálytalan pénzfelhasználás miatt a Pénzügyminisztérium indított eljárást, de a hat tétel között szerepel például a tervezett baromfivágóhíd esete is, mely telekrendezési és a kivitelezővel folytatott viták miatt hiúsult meg. Ebben az ügyben az önkormányzat feljelentette a kivitelezőt.

– Azon kívül, amit a szórólapon vagy a közösségi oldalon megjelentettem, nem tudok egyéb információt mondani. Egyelőre még zajlik a vizsgálat az ügyben – válaszolta kérdésünkre Mező József polgármester.

Az ügyben megkerestük a térség országgyűlési képviselőjét, Boldog Istvánt is.

– Azokról az adatokról tudok, melyeket az előző és a jelenlegi polgármester elmondott nekem – mondta a honatya. – Vagyis, hogy különböző pályázatokra kaptak pénzeket, megrendeltek munkákat, és előre ki is fizették. Ám ezeket a munkákat a vállalkozó nem hajtotta végre, amiért elvileg fel is jelentették a vállalkozót vagy vállalkozókat, de az önkormányzatnak kellene visszafizetni ezeket az összegeket.

– Ráadásul a Településfejlesztési Operatív Programból is felhasználtak különböző összegeket finanszírozásra, mert finanszírozási problémák is adódtak, így keletkezett egy kétszázötvenmillió forintos hiány. Ha pedig az állam elkezdi letiltani ezt a pénzt, akkor gyakorlatilag csődbe megy a település. Én a polgármesternek felajánlottam, hogy időpontot kérek a Belügyminisztériumtól. A minap tájékoztatást kaptam Kontrát Károlytól, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkártól, hogy Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár fogad majd bennünket a lehető leghamarabb. Szeretnék mindent megtenni, hogy Tiszatenyő működőképes maradjon... – hangsúlyozta a képviselő.

Kiemelt képünk a főoldalon: Sarkadi Imre/GoogleMaps

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában