Szolnok

2019.11.23. 11:30

Egy előadáson több szereplő hangján is megszólalnak

Rikolt a kakas, károg a varjú – próbálnak a bábosok. Bepillantást nyerhettünk a Verseghy Ferenc Könyvtárban több mint tíz éve működő Minerva bábcsoport kulisszái mögé.

P. Pusztai Nóra

Kocsis Andrea, Munkácsiné Szabó Katalin, Balázs Ildikó, Tóth Karolina és Gudmon-Hiller Judit együtt báboznak a könyvtárban

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Helyismeret MM

Egy előadás során akár négy-öt szereplő hangján is megszólalhatnak a színészek. Munkácsiné Szabó Katalinnal, a csoport vezetőjével beszélgettünk a felkészülésről és az előadásokról.

– Nincs két egyforma bábelőadás, hiszen a napi hangulatunk is változik, és mindig akad olyan rész, amit improvizálunk vagy éppen másként játszunk. Ez a báb emberi oldala. Mi nagyon jól érezzük magunkat hátul, a paraván mögött, kikapcsolódunk, más bőrébe bújunk. Előadás közben akadnak olyan elszólások, hogy a nevetéstől alig tudunk megszólalni – mondta Munkácsiné Szabó Katalin, az ötfős Minerva bábcsoport vezetője, aki kiemelte, hogy a bábozás az egyik legalapvetőbb személyiségfejlesztő módszer.

Kocsis Andrea, Munkácsiné Szabó Katalin, Balázs Ildikó, Tóth Karolina és Gudmon-Hiller Judit együtt báboznak a könyvtárban
Fotó: Beküldött fotó

A tárgyak, az ujjbábok egészen kicsi kortól használhatóak, építik a szülő-gyermek kapcsolatot az örömöt nyújtó együtt játszással. Később a szégyenlősebb óvodás, kisiskolás gyermek is bátrabban megszólal egy báb hangján, mellyel fejlődnek az anyanyelvi kompetenciái. Az előadások során megszólaló zenével, énekkel fejlődik a zenei ízlésük, a díszletek miatt a szépérzékük. Komplex módon hatunk a gyermek értelmére, érzelmeire, ízlésére és segítjük a közösségi magatartás kialakítását is.

– A könyvtár már tíz éve működteti bábcsoportját felvállalva az olvasóvá nevelés nemes feladatát. Bábjátékunkkal szeretnénk elvezetni a gyerekeket a szépirodalom megismeréséhez, a „szép” befogadásához, miközben élményt, szórakozást nyújtunk. Az előadások miatt bejönnek a családok a könyvtárba, a könyves környezet adta lehetőséget kihasználva a történetet újra elolvashatják, újra átélhetik. Leginkább óvodás kortól ajánljuk a meséinket, hiszen ehhez is fel kell nőni. Fontos, hogy megértsék, hogy mesét látnak, és a figurák a paraván mögötti emberek hangján szólalnak meg, így nem ijednek meg például a boszorkánytól, vagy farkastól – fejtette ki a gyermekkönyvtáros.

Évente öt új zenés előadással készül a könyvtárba látogató családoknak és óvodásoknak, kisiskolásoknak a Minerva bábcsoport. A módszertani bábos kiadványok meséit használják, illetve a népmesék szövegeit dramatizálják a forgatókönyv készítése során, a díszletek tervezése és elkészítése után a zenék – főleg népdalok – összeválogatásán dolgoznak.

– A bábokat a csoporttagok jelleméhez illesztve, karakterek szerint osztjuk el. Én például nagyon ritkán vagyok férfi figura, mert vékony hangom van, és nem tudnék hiteles öregapó lenni – tért ki a beszélgetésben a bábosok vezetője. Hozzám leginkább a női szerepek – a naiv kislánytól a boszorkányig –, a kis nyuszi és egyéb szelíd állatok, valamint a varjú szerepe áll a legközelebb. Igyekszünk úgy szétosztani a figurákat, hogy az előadás során különböző hangokon kelljen megszólalni, hiszen egyszerre akár három-négy különböző bábbal is szerepel egy bábos.

Változatos és érdekes a gyermekkönyvtárosok munkájának ezen része, de komoly összpontosítást is igényel. A gyerekek számára szórakoztató bábelőadás ugyanis számos elemből áll össze. Figyelni kell természetesen a szövegre, a megszólalók sorrendjére, a bábok, a saját maguk által megálmodott és kidolgozott díszletelemek mozgatására vagy a zene megfelelő időben való elindítására is.

Több mint tíz esztendeje működik a bábcsoport

– A bábozás régi hagyomány gyermekkönyvtárunkban. A kilencvenes évek elején friss diplomásként érkeztem a könyvtárba, akkor Horváth Attiláné, Jutka volt a vezetőnk. Az idősebb kollégák emlegették, hogy milyen jót báboztak korábban, ők még a kórházban is jártak a gyerekeknél, és olyan jó lenne, ha felelevenítenénk. Pár év elteltével készült egy összecsukható bábparaván –kezdte történetüket Munkácsiné Szabó Katalin, a Minerva bábcsoport vezetője. Később, 2007-ben a könyvtár célul tűzte ki, hogy minél több családi programot ajánljunk, akkor vetette fel a bábozás ötletét a gyermekkönyvtár akkori vezetője, Teleki Józsefné.

– Felvettük a kapcsolatot a bábkészítőkkel, és nekiláttunk. Az első előadásunk 2008 de­cemberében egy mikulásos darab volt. A végén odajöttek a szülők, hogy mikor lesz a következő, akkor összenéztünk és úgy döntöttünk, folytatjuk. Utána szinte havonta új előadással készültünk. Az évek során nemcsak autodidakta módon és különböző színházi szakemberek segítségével fejlesztettük a bábos tudásunkat, hanem többen szakképzettséget is szereztünk – mondta a csoportvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában