Mezőtúr/Porec

2019.11.24. 11:30

Horvátországot is elbűvölte a túri citerazenekar

Különleges helyszínen nyílt lehetősége bemutatkozni a túri Szivárvány Citerazenekarnak a közelmúltban.

Szabó Lilla Laura

Több generáció zenél együtt a Szivárvány Citerazenekarban

Forrás: Beküldött fotó

Az V. Isztriai Zenei Fesztiválon vett részt a formáció, melynek a horvátországi Porec városa adott otthont. Az eseményről a zenekar vezetője és egyik alapító tagja, Csider István mesélt hírportálunknak.

– Csodálatos élmény volt! A fesztivál keretében kétszer adódott lehetőségünk a bemutatkozásra. Első nap a Lanterna nevű üdülőfalu lakóit szórakoztattuk egy amfiteátrumhoz hasonló fellépő helyen. Másnap Porec főterén szerepeltünk. Ott közel négyszáz ember hallgatott minket! Mindig nagyon felemelő érzés, ha nagyszámú közönség tapsol a muzsikánknak – idézte fel a kedves pillanatokat Csider István.

Több generáció zenél együtt a Szivárvány Citerazenekarban
Fotó: Beküldött fotó

Elmesélte azt is, hogy kilenc csoport vett részt a fesztiválon. Cseh, lengyel, lett és német együttesek, melyek énekes-táncos produkciókkal készültek. Hazánkat a túri zenekar mellett egy vegyeskórus, egy mazsorettcsoport, egy moderntánc-stúdió és egy néptánc-formáció képviselte. A közönséget elvarázsolták a fellépők. A szereplők díszes emléklappal és egy szép serleggel gazdagodtak.

– A harmadik nap a kikapcsolódásé volt. Kirándultunk, és még a tengerben is megmártóztunk. Bár a víz már nem volt olyan kellemes, mint nyáron – részletezte a zenekarvezető.

A csapat fáradhatatlan, jövőre ismét külföldre készül. István büszkén újságolta, hogy a citerások meghívást kaptak Prágába és Krakkóba. Mindkét várost nyáron látogatják majd meg. Egyelőre nem árulta el, milyen muzsikával bűvölik el a kinti nagyérdeműt, de mint mondta, sokféle dal és stílus lapul a tarsolyukban.

– A népdalok mellett régi magyar táncdalokat és egy-két klasszikust is játszunk, van miből válogatnunk. Idestova ötven éve vagyok szerelmese a citerazenének. Mindig igyekszünk különleges pillanatokat szerezni és átélni, illetve ami fontos: a mai napig van bennünk egy kis egészséges izgalom a fellépések előtt – tette hozzá mosolyogva.

Ami persze jó jel, hiszen megerősíti az embert abban, hogy még mindig szereti azt, amit csinál. Sikereiket, élményeiket elnézve, ehhez kétség sem fér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában