Tiszafüred/Galériával

2019.11.23. 07:00

Húsz év kutatásait összegezte Dr. Harka Ákos első megjelent könyve

Növények és állatok latin nevét mormolja a randevúra igyekvő fiatal.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Nem csoda, a biológia kemény feladat a főiskolán. Aki komolyan gondolja céljait, nem rest tanulással tölteni a rendelkezésére álló időt. A hallgatóból aztán, pedagógus, kutató, majd díszpolgár lesz.

Az Ember-Lélek Beszélgetős Esték rendezvénysorozat vendége volt november 21-én Dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke. Életéről, pedagógusi pályájáról, kutatásairól és családjáról mesélt a város díszpolgára.

A hallgatóság sok érdekességet megtudhatott a Kossuth Lajos Gimnázium nyugalmazott, kémia-biológia szakos pedagógusáról.

Nemcsak a természettudományi tárgyak vonzzák Harka Ákost, már általános iskolában nagy érdeklődést mutatott a magyar nyelv és irodalom iránt. Még járási tanulmányi versenyt is nyert, kedvenc költője pedig Arany János. Fiatalon nagybőgőzött és dobolt, sőt, Szarvason még egy szalonzenekarban is játszott.

1959-ben fejezte be gimnáziumi tanulmányait, majd felvételt nyert a Szegedi Tanárképző Főiskolára, annak ellenére, hogy bátyját éppen akkoriban zárták ki az állatorvosi egyetemről

– Egyetlen bűne az volt, hogy 1956-ban ő volt a forradalmi diák bizottság elnöke – mesélte a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje. Meghatározó élmények kötik az 1956-os forradalomhoz, a pódiumbeszélgetés során felolvasta saját visszaemlékezését, melyet gyermekei számára írt egykor. Ő kimaradt a megtorlások borzalmaiból, de a forradalom leverését követő hetekben több diáktársát is összeverték a hatalom kiszolgálói. Elérzékenyülve idézte fel az akkor történteket, visszaemlékezéséből a tettre kész fiatal, a forradalmár gimnazista képe rajzolódott ki.

A szorgalmas tanulással és kutatómunkával telt főiskolai éveket 1965-ben házasság, családalapítás és építkezés követte. Bátyja, mint állatorvos Tiszaszőlősön dolgozott, így ő is megpályázott a faluban egy megüresedett pedagógusi állást. Azonban végül Tiszafüredre került, ahol a tanítás mellett kutatásokat végzett a Kiskörei Vízlépcső építését megelőzően.

– Hogy tudtam összeegyeztetni a tanítást és a kutatást? Fiatalon az ember sok mindent bír – fogalmazott. – Ez volt a hobbim, szórakozásként éltem meg, nem munka volt. Azt csináltam, ami érdekel, amit szeretek – árulta el.

A kemény és alapos munka, a kitartás pedig meghozta gyümölcsét, húsz év kutatásait összegezte első megjelent könyve, a Halaink című képes határozó. Számos publikáció, ismeretterjesztő kiadvány és tudományos kötet szerzője, vagy társszerzője. Életművét szakmai eredmények, megyei és országos elismerések rögzítik a történelem lapjaira.

– Végeztem a munkámat, nem éreztem úgy, hogy kiérdemeltem volna – szerénykedett azzal kapcsolatban, hogy 2001-ben megkapta a Tiszafüred Város Díszpolgára címet. Kiemelte feleségét és lányait, akik segítették, támogatták a hosszú úton. S hogy mire vágyik? Egyszerűen, de annál őszintébben válaszolta meg a feltett kérdést: A jövőben is szeretnék együtt lenni a családommal, persze nem lenne ellenemre, ha párszor még bejárhatnám csónakkal a Tisza-tavat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában