Galériával

2019.11.12. 20:00

Pedagógusokat tanítanak honvédelemre a szolnoki bázison

Szemerkélő esőben, csapadéktól átázott, sáros talajon, jóval tíz C-fok alatti hideg időben csúsztak-másztak, térdeltek-futottak a lövészárokban kedden reggel (is) középiskolai tanárok.

Mészáros Géza

Fotó: Csabai István

A Honvéd Kadét Program résztvevői a 120 órás pedagógus továbbképzés gyakorlati feladatait sajátították el az MH 86. Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis erre kijelölt területén.

A honvédelmi alapismeretek tanításának támogatása érdekében a Honvédelmi Minisztérium 120 órás akkreditált pedagógus továbbképzést szervezett. A kéthetes tanfolyam célja, hogy a pedagógusok megismerjék és elsajátítsák a honvédelmi (katonai) alapismeretek közismereti választható érettségi tantárgy eredményes és hatékony oktatásához, számonkéréséhez szükséges speciális katonai, pedagógiai és módszertani ismereteket, eljárásokat.

A továbbképzésen középiskolai oktatásra jogosító felsőfokú végzettséggel és tanár szakképzettséggel rendelkezők vehetnek részt. A szolnoki helyőrségben napokban zajló továbbképzésen jelenleg nyolc pedagógus tanulja a hadászat elméleti és gyakorlati ismereteit – számolt be a sajtó képviselőinek az eseményről Mádi Lajos alezredes, a helikopter bázis művelettámogató zászlóaljának parancsnoka.

Elmondta, a továbbképzést teljesítő és tanúsítvánnyal rendelkező tanárok az iskoláikban katonai, illetve honvédelmi alapismereteket taníthatnak a Honvéd Kadét Programban résztvevő diákoknak, továbbá az érettségin vizsgáztató tanár lehet.

– Dunántúlról érkeztem, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma kollégiumi nevelőtanára vagyok. Azért vállaltam a továbbképzés viszontagságait, mert a kollégiumi diákoknak honvédelmi alapismereteket fogok tanítani, másrészt a saját fizikai képességeimet is felmérem – szólaltattuk meg Tamás Renátát.

– Amit itt tanulunk, véleményem szerint az a civil életben a rendkívüli helyzetekben is alkalmazható. Most például túlélési technikákat sajátítunk el, számomra ez nagyon érdekes, s remélem, a diákjaimmal is meg tudom majd szerettetni ezeket a foglalkozásokat – vélekedett a kollégiumi nevelő.

– Tanintézményünk évek óta partneriskolája a korábbi KatonaSuli, jelenleg Honvéd Kadét Programnak – mondta ezt már Hunya Árpád, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziuma biológia-testnevelés szakos tanára.

– Húsz évvel ezelőtt még sorkatonaként ismerkedtem meg a honvédelmi ismeretekkel, most pedig kicsit nosztalgiázom is: a jelenlegi továbbképzés elméleti és gyakorlati feladatai ugyanis visszaköszönnek a múltamból. Tudásomat és tapasztalatomat szeretném továbbadni a ma és a jövő nemzedékének, amelyekre, vállalva az ellenérzéseket, az életre útravalóul jelenidőben is ajánlanék néhány hónapos sorkatonai kiképzést – tette hozzá Hunya Árpád.

A honvédelmi alapismeretek közismereti tantárgy tanítása lehetővé teszi, hogy a tanulók megismerjék és elsajátítsák Magyarország biztonság- és szövetségi politikájának jellemzőit, a honvédelemmel összefüggő szabályokat, a Magyar Honvédség felépítését, technikai eszközeinek jellemzőit és feladatrendszerét, a katonai értékek és hagyományok alapjait.

A Honvéd Kadét Program célja, hogy ezen ismeretekkel a fiataloknak kialakul és folyamatosan erősödik a haza és a honvédelem iránti elkötelezettségük. Mindezek mellett olyan, a mindennapi életben is alkalmazható ismereteket szerezhetnek, mint a terepen történő tájékozódás, a túlélés és menedéképítés, az újraélesztés és az elsősegélynyújtás alapjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában