Szolnok

2019.11.09. 14:00

Újabb állomásához érkezett a csillagászati előadás

Csütörtök délután tovább folytatódott Ujlaki Csaba előadássorozata, melyet az érdeklődők ezúttal is a Verseghy Ferenc Könyvtárban hallgathattak meg.

Szoljon.hu

Ujlaki Csaba a kivetítő előtt, amelyen karnyújtásnyira hozzák a világűrt

Fotó: Mészáros János

Az előadás középpontjában a napfoltok, napkitörések álltak, melyek komolyan befolyásolják a bolygónkon élő emberek mindennapjait.

– A napfoltokat a Nap különböző területeinek eltérő forgási ideje okozza. A csillag egyenlítőjénél 25, míg a sarkkörökön 32 nap a forgási idő. Egy pici folt mérete megfelel a Föld nagyságának – tudtuk meg az előadáson Ujlaki Csabától.

Az úgynevezett űridőjárást figyelve a kórházak előre képesek figyelni a napkitörésekre, az űrszondák adatait így rendszeresen lekérik. Napkitörések alatt ugyanis életmentő műtéteket leszámítva nem ajánlatos sem agy, sem pedig szívműtétet elvégezni, ez a jelenség ugyanis kihatással van mindkét szervünkre. A régi népek pusztán megfigyeléseikre és saját tapasztalataikra támaszkodhattak, a napkitörések várható időpontjának megsaccolásakor.

Fotó: Szoljon.hu

Arra a kérdésre, hogy mennyire hatalmas is valójában naprendszerünk, egy remek számadattal válaszolt.

– Míg a Napnak a fénye a Földre nyolc perc alatt, addig a Naprendszerünk határának számító „Heliopauséhoz” másfél év alatt ér el fénysebességgel – ecsetelte Ujlaki Csaba.

Zárásul egy érdekességet is megtudtunk. November 10-én ugyanis a Merkúr, a Föld és a Nap egy síkba fognak kerülni, sajnálatos ugyanakkor, hogy ezt csak távcsővel fogjuk tudni észlelni, saját szemünkkel nem.

A következő előadásra egy hónap múlva kerül sor, december 5-én a Föld atmoszférájának különböző rétegeiről, illetve a Nap káros sugaraitól minket megóvó ózonrétegről tudhatunk majd meg többet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában