Szolnok

2019.12.19. 17:30

A jelentős beruházás száznegyvenezer ember ellátását biztosítja

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyedi támogatási lehetőséget hirdetett a víziközmű-rendszereket működtető infrastruktúra tekintetében energiatakarékos eszközök, berendezések beszerzésére, technológiák alkalmazására.

Hartai Gergely

A szerdai tájékoztatón be is járták az Álmos úti vízművet

Fotó: Csabai István

Továbbá megújuló energetikai beruházásokra, melyek az energiatakarékosság fokozását és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentését eredményezik. A szolnoki önkormányzat a Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt.-vel konzorciumban a „Víziközművek energiahatékonyságának fejlesztése” című pályázaton kétszázötvenmillió forintos támogatást kapott. A város önereje ugyanennyi.

A fejlesztések kapcsán Szalay Ferenc polgármester szerdán, az Álmos úti vízműben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, olyan fejlesztési program valósul meg a megyeszékhelyen, mellyel az ivóvízellátás minősége a jövőben is biztosítható.

– Szolnok száznegyven-százötvenezer ember vízellátását biztosítja a térségben. A Tisza vizét tisztítani kell ahhoz, hogy a víz minősége megfelelő legyen. A cég most hatszáznegyvenmillió forintot tud beruházni fejlesztésekbe – jelentette be a városvezető.

A szerdai tájékoztatón be is járták az Álmos úti vízművet
Fotó: Csabai István

Megtudtuk, a projekt során huszonhat átemelő szivattyút, kilenc szennyvíztisztító technológiai szivattyút, két turbófúvót, egy iszapvíztelenítő egységet, négy keverőt, egy frekvenciaváltót és egy ózonozót szereznek be.

A fejlesztéssel érintett területek pedig egyebek mellett az Álmos utca, a Malom út, a Bartók Béla út, a Delta út, a Gyökér utca, a Tiszaliget, a Nagysándor József út, a Vörösmező út, a Krúdy Gyula utca, a Pozsonyi út, a Kőrösi út, az Alcsisziget, a Törteli utca, a Horog út, valamint a Tószegi út.

Magyarné Bede Marianna, a VCSM Zrt. műszaki igazgatója ezután arról beszélt, a forrásokból mind a víz-, mind pedig a szennyvízágazati rendszer részesül.

Elhangzott, a projekt a szolnoki felszíni vízmű fejlesztésére is kiterjed. Erre a célra mintegy száznegyvenmillió forint áll rendelkezésre. A megvalósításhoz szükséges önerőt a helyi önkormányzat a koncessziós díj terhére biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában