Jászkunság

2019.12.22. 20:00

Autómaffia-per: bírót és helyet is cseréltek

Bonyolultsága miatt lassan négy éve húzódik a B. J. és 94(!) társa ellen, jelentős értékre, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette miatt indult büntetőügy a Tiszafüredi Járásbíróságon.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A folyamatot vélhetően nem gyorsítja fel, hogy az ügyet eddig tárgyaló bíró, dr. Hatvani Emese az ügy elbírálásából történő kizárását kérte a közelmúltban.

Az ügy felderítéséről a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség még 2016. február 24-én közös sajtótájékoztatón számolt be Szolnokon. A nemzetközi bűnügyi együttműködéseket is felölelő eljárásban csaknem száz embert hallgattak ki gyanúsítottként. A nyomozás eleinte egyetlen, a Nagykunságban történt, prémiumkategóriás, külföldről kölcsönzött gépkocsi ellopásáról szóló bejelentéssel kezdődött 2013-ban. Az eljáró karcagi nyomozók azonban rövid időn belül megállapították, hogy a bejelentés valótlan. Ráadásul ez időben különböző rendőri szerveknél is hasonló „autólopási” bejelentések történtek.

A nyomozók az egyes feljelentések között összefüggéseket állapítottak meg, továbbá azt is, hogy a valótlan bejelentések hátterében egy szervezetten működő elkövetői kör dolgozik, csalások sorozata húzódik meg.

A nagy horderejű bűncselekmény-láncolat megszakítása, felderítése és bizonyítása érdekében 2014 első negyedévében nyomozócsoport alakult a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon. A nyomozók szorosan együttműködtek a külföldi – például a linzi, a müncheni és a passaui – társhatóságokkal, valamint az Országos Rendőr-főkapitánysággal és területi szerveivel.

Megállapították, hogy a banda tagjai 2012 áprilisától 2014 júliusáig számos európai országban – elsősorban Ausztriában, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Svédországban, Csehországban és Szlovéniában – gépkocsikölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságoktól jelentős értékű, prémiumkategóriás gépkocsikat kölcsönöztek ki. Az autókat szervezetten Magyarországra szállították és itthon értékesítették. A csalással okozott, az igazságügyi műszaki szakértői vélemények szerint csaknem egymilliárd forintos kárból, negyvenkét gépkocsi lefoglalásával, mintegy háromszázmillió forint megtérült. A vádlottak túlnyomórész magyarok, de vannak köztük román állampolgárok is.

A Karcagi Járási Ügyészség 2016 tavaszán kilencvenöt(!) ember ellen emelt vádat. A büntetőügyet kezdetektől fogva mindmáig a Karcagi Járásbíróság tárgyalja, ám ez időben nagy leterheltsége volt a karcagiaknak, ezért már akkor dr. Hatvani Emesét, a Tiszafüredi Járásbíróság büntető ügyszakos bíráját – 2017. július 1-től e járásbíróság elnöke – rendelték ki a bizonyítási eljárás levezetésére.

Érdekesség még, hogy a vádlottak és ügyvédjeik jelentős száma miatt a büntetőper első tárgyalására 2016. június 21-én a tiszafüredi Kovács Pál Művelődési Központ zsúfolásig megtelt nagytermében került sor. Az első tárgyalási napon csak egy órát a vádlottak és ügyvédjeik számbavétele tett ki, s további közel kettőt a vádirat ismertetése.

Dr. Hatvani Emese a közelmúltban az ügy elbírálásából történő kizárását kérte. Ezt követően Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke dr. Gy. Molnár Sándort, a törvényszék egyik büntető bíráját rendelte ki az elsőfokú eljárás lefolytatására, aki az ügyet pergazdaságossági szempontok miatt a bíróság szolnoki, Kossuth úti főépületének nagy tárgyalótermében fogja tárgyalni. A törvényszék sajtóosztályának tájékoztatása szerint: „...a büntetőügy komplexitására tekintettel, az új bírónak a többezer oldalas iratanyag áttekintése mellett fel kell készülnie az ügy tárgyalására, ami a tervek szerint 2020 első negyedévében folytatódik majd”.

Finanszírozók, irányítók, felhajtók, strómanok, donorok, kísérők, tolmácsok és sofőrök is kivették a részüket a hálózatból

A vádirat lényege szerint a bűncselekmények elkövetését szervező körök úgynevezett strómanok bevonásával valósították meg a gépjárművek kölcsönzését. A szükséges anyagi fedezetet az úgynevezett finanszírozók biztosították, a kölcsönzést pedig az irányítók szervezték, akik díjazása kétszázezer és ötszázezer forint között volt járművenként. A kölcsönzéseket vállaló embereket a felhajtók szervezték be, ők biztosították a kísérőket, a tolmácsokat és a gépkocsivezetőket is. A donorok pedig átadták az adataikat hamis okiratok készítéséhez. Csoportonként szerveződve ötszázezer, illetve ötvenmillió forint közötti értékben béreltek ki közel száz gépjárművet.

Számos esetben – anyagi ellenszolgáltatás fejében – hajléktalanokat bírtak rá a kölcsönzésre, akiket feladatuk elvégzésének idejére jól szituált turistákká alakítottak át. A strómanoknak külföldön történő fizetésre alkalmas bankkártyákat kellett készíttetniük valamely pénzintézetnél, amelyre a szervezők, illetve közreműködőik a bérlés előtt annyi pénzt helyeztek el, mely a kölcsönzést és járulékos költségeit fedezte. Ezt követően a strómannak nem kellett mást tennie, mint a szerződést aláírni.

A vádlottak az autókat Magyarországra hozták, később azt állították, hogy ellopták tőlük, melyekről bejelentéseket tettek különböző rendőri szerveknél. A bűncselekmények szervezői a megszerzett gépkocsik nagy részét legalizálták, illetve legalizáltatták, azaz megváltoztatták az egyedi azonosítókat, hamis papírokkal látták el, majd Magyarországon forgalomba helyezték és értékesítették azokat, egy kisebb részét pedig alkatrészenként adták el. A vádlottak több csoport tevékenységében is részt vettek, anyagi elszámolás mellett segítették egymás tevékenységét tolmács, kísérő biztosításával, valamint a gépjárművek értékesítésében. A banda vezérkara, a „finanszírozói kör” hét-nyolc fős volt, a többiek – a strómanokat és a személyes adataikat ellenszolgáltatásért átadó donorokat beszervezők és felhajtók, a tolmácsok és a kocsikat itthon értékesítők – adják a közel száz fős vádlottcsoport többségét. Az ügyben jelenleg hat vádlott áll kényszerintézkedés, bűnügyi felügyelet hatálya alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában