Vélemény

2019.12.30. 11:30

Az ünnepek alatt nagy szerep hárul a tanyagondnokokra

Sokan vagyunk, akik készülünk az év utolsó napjára, hogy az éjfélt átmulatva lépjünk át 2020-ba. Így van ez kis falutól egészen a nagyobb városokig mindenütt.

Hartai Gergely

Nem kivétel ez alól a térségi tanyavilág sem, ahol ugyancsak sokan kapcsolódnak ki. Ám nem szabad megfeledkezni azokról a tanyasi lakókról sem, akik egyedül, a települési központoktól távol élnek az alföldi pusztákon. Jó néhányan töltik ugyanis úgy az év végi napokat, hogy nem, vagy alig érintkeznek másokkal ebben az időszakban.

Azt hiszem, ilyenkor van igazán nagy szerepük a helyi tanyagondnokoknak, a polgárőröknek és a mezőőröknek, akik ismerik a család és rokonok nélkül ünneplőket. Szerencsére térségünk számos településének tanyavilágában ügyelnek arra, hogy az őket megillető figyelmet és támogatást kapják meg a külterületek egyedül élő lakói. Ezt példázza az is, hogy a minap Újszilváson egy idős hölgyhöz érkezett meg az életmentő segítség. A tanyákat és a külterületeket ügyelő „járőrök” munkáját legjobban talán a tanyasi ingatlanok szűkebb környezetében élők segíthetik. Ők ugyanis, ha időben észlelik, hogy valami nincs rendben, és ezt jelzik, felbecsülhetetlen dolgot tehetnek.

Mindez akkor még inkább felértékelődik, amikor szinte természetes, hogy a két ünnep idején jobbára magunkkal, a családunkkal és a rokonlátogatással vagyunk elfoglalva. A szomszédságunkban élőkre ilyenkor, valljuk be, kevesebb figyelem hárul. Így hát nagy köszönet illeti azokat, akik ezekben a pillanatokban is nyitott szemmel járnak, és észreveszik, ha baj van!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában