Galériával

2019.12.08. 17:00

Bemutatták a Jászság első népmesekönyvét

A Jász Múzeumért Alapítvány és a Jászberényi Városi Könyvtár együttműködésével megjelent A félig nyúzott bakkecske című kötet, a Jászság első népmesekönyve. Az ötvennégy izgalmas és tanulságos történetet tartalmazó könyvet csütörtökön mutatta be az érdeklődőknek Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója, a kötet szerkesztője.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

– Nagyon régi álmunk vált valóra azzal, hogy megjelent az első olyan mesekönyv, amelyben a Jászságban ismert népmeséket tettük közkinccsé. A meséket régóta gyűjtjük már, de a könyv kiadására csak ebben az évben nyílt lehetőség. A Városi Könyvtár pályázott a Jászsági Népmesepont létrehozására és ennek egyik eleme volt a kötet kiadása – ismertette Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeumban tartott bemutatón.

A kötet többnyire tündérmeséket tartalmaz, de vannak benne állatmesék, tréfás történetek és hiedelemmesék is. A csodás történetek sokszor rosszul kezdődnek, de a végén a jó elnyeri jutalmát és pozitív kicsengése van.

A szerkesztő kiemelte, hogy a mesevilág izgalmas kérdéseket vetett fel a múltban és vet fel a jelenben is. Felidézte, hogy a jász ember életének középpontjában mindig is a munka állt, ám megtalálta azokat az alkalmakat, amikor összejöttek és különböző történeteket meséltek egymásnak. A téli esték voltak a legalkalmasabbak erre, amikor a kemence köré ült a család apraja-nagyja és előkerültek a történetek. Különösen az ízesen beszélő mesemondókat szerették hallgatni. A mesék egyébként szájról szájra jártak és általában mindig hozzá szőttek újabb és újabb érdekes történéselemet.

A könyvbemutatón azt is megtudtuk, hogy nagyon sok mese népnyelvi formában maradt fenn és a szerkesztés során felvetődött a kérdés, hogy így közöljék vagy irodalmi nyelven. Végül ez utóbbi mellett döntöttek, de egy történet, a Tündérkirálynő című mese két változatban, népnyelvi és irodalmi formában is olvasható a kötetben. Régen nagyon sok népies kifejezést használtak, amit ma már csak az idősebbek ismernek, így ezeket lábjegyzetek magyarázzák meg.

A félig nyúzott bakkecske című könyvet Verseginé Ujhelyi Petra rajzai gazdagítják. A kötet címét adó mesét, valamint a Jávorfácskát a bemutatón a közönség is megismerhette Kaptás Márk, a Jászsági Hagyományőrző Egylet tagjának előadásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában