TISZASÜLY

2019.12.27. 17:30

Birsből készült finomságok versenyeztek, és kóstolni is lehetett

Immár ötödjére rendezték meg a napokban a birsünnepet a településen. A helyi és környező településekről érkezett érdeklődők birsből készült termékekkel ismerkedhettek, és idén is be lehetett nevezni a birsből készült ételek versenyére.

Kovács Berta

Kovács Zoltán, Géczi Károlyné (balra) és Mészáros Katalin (jobbra) zsűrizik, Faragó Mária (hátul) pedig a verseny tisztaságára ügyel

Forrás: Beküldött fotó

Négy kategóriában – birsből készült házi ételek, birssajt, birslekvár, birspálinka – huszonkilenc terméket versenyeztettek készítőik. A nevezéseket Faragó Mária fogadta, ügyelt, hogy titkos maradjon, melyik finomság kinek a munkája, így az ítészek is garantáltan részrehajlás nélkül, csupán gasztronómiai értékük alapján dönthették el, mely termékeknek ítéljék a győzelmet.

A zsűri elnöke ismételten Kovács Zoltán mestercukrász volt, munkáját segítette Géczi Károlyné Ica néni, aki a helyi konyhát vezette sok-sok éven keresztül, valamint Mészáros Katalin, aki jelenleg is a sülyi konyhán dolgozik. Idén három kategóriában már a tiszasülyiek szerezték meg az első helyezést, míg a birsből készült házi ételek készítésében nagykörűi nevező bizonyult a legjobbnak.

Kovács Zoltán, Géczi Károlyné (balra) és Mészáros Katalin (jobbra) zsűrizik, Faragó Mária (hátul) pedig a verseny tisztaságára ügyel
Fotó: Beküldött fotó

Balaton Mária művelődésszervező – a birsünnep megálmodója – elárulta, munkanapra esett az idei rendezvény, így tartottak tőle, hogy kevesebben lesznek, ennek ellenére sokan összegyűltek a művelődési házban, és élvezték a programot.

A birsünneppel is a község egykori birstermelő hagyományait szeretnék feleleveníteni. Az önkormányzat 2015 őszén hirdette meg először a „Fogadj örökbe, amennyit Birs!” akciót is. A programban birsfacsemetéket osztottak ki azoknak a lakosoknak, akik vállalták, hogy a kis gyümölcsfákat látható helyre elültetik és gondozzák, hozzájárulva a település arculatának alakításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában