JÁSZKUNSÁG

2019.12.14. 07:00

Nőtt a vasúti átjárókban történt balesetek száma a megyében

Bár a balesetek száma kevesebb volt, mégis többen haltak meg idén vasúti átjárókban, mint tavaly a MÁV országos adatai szerint. Megyénkben éppen fordított a helyzet: ebben az évben több baleset történt, mint 2018-ban, viszont egyik sem volt halálos. A vasúttársaság szerint ezeket a baleseteket az autósok szabálytalan magatartása vagy figyelmetlensége okozza.

Molnár-Révész Erika

Idén egyetlen halálos kimenetelű baleset sem történt megyénkben – ellenben országosan már huszonegy

Fotó: Mészáros János

Míg 2018-ban egy, idén már három személygépkocsi ütközött vonattal megyénkben. Egyik baleset sem volt halálos, egy-egy könnyű személyi sérülés történt. Tavaly Jászkiséren, fénysorompóval biztosított útátjáróban történt az egyetlen baleset.

– Idén Szelevény és Csépa között egy jól működő fénysorompóval biztosított útátjáróban, egy másik a Jászkisér és Jászapáti közötti átjáróban, az utolsó pedig Szolnok és Tószeg állomás között, egy nem biztosított, andráskereszttel jelzett vasúti átjáróban történt baleset – írta a MÁV Kommunikációs Igazgatósága. A vasúttársaság kérdésünkre azt is megválaszolta, hány sorompó nélküli vasúti átjáró van a megyében.

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében nyolcvanöt nem biztosított útátjáró található. A MÁV folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli a vasúti közlekedés biztonsági kockázatait – ide értve a vasúti átjárókat is – az események alapján, és megteszi a szükséges intézkedéseket a biztonság érdekében.

A vasúti-közúti kereszteződések üzemeltetéséhez hatósági engedélyek szükségesek. A szintbeli keresztezésekért a közút üzemeltetője, a vasút és az érintett önkormányzat közösen felelős, természetesen a rendőrség és a közlekedésért felelős minisztériumok határozatait szem előtt tartva – állt a válaszban.

A vasúttársaság a napokban összesítette az országos adatokat a vasúti átjárókban történt szerencsétlenségekről. Eszerint idén kevesebb volt a baleset mint a tavaly, ám többen haltak meg. Vagyis 2018-ban összesen nyolcvankét baleset volt, melyekben tizennyolc ember halt meg. Idén december elejéig hatvankilenc baleset történt, viszont huszonegy halállal végződött.

Idén eddig nyolc gyalogos lépett figyelmetlenül vonat elé, emellett öt biciklis és két motoros hajtott rá rosszkor a sínekre. Ezen kívül negyvenöt autó, négy tehergépkocsi és három munkagép nem állt meg időben, és ütközött vonattal.

Idén egyetlen halálos kimenetelű baleset sem történt megyénkben – ellenben országosan már huszonegy
Fotó: Mészáros János

Figyelmetlenség és szabályszegés a fő kiváltó ok

– Az útátjárós balesetek hátterében minden esetben a közlekedők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése áll. Országos szinten a baleseteket szinte kivétel nélkül az okozta, hogy az autósok, gyalogosok vagy kerékpárosok túlbecsülték saját képességeiket, megpróbáltak még a vonat előtt átérni, esetleg egy pillanatra kihagyott a figyelmük. Az okok között szerepel még a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, a vezetés közbeni telefonálás is. Gyakran tapasztalható, hogy a gépkocsivezetők nem néznek körül a sínekre hajtás előtt, nem törődnek azzal, hogy a szabályok az átjáró fokozott óvatossággal történő megközelítésére intik a közlekedőket – írta az okokról MÁV.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában