Szolnok

2019.12.05. 14:00

Növelnék a fiatal gazdák arányát

A fiatalok és a vidék kapcsolatáról szóló fórumot tartottak kedden a Verseghy Ferenc Könyvtárban, melynek fővédnöke Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke volt.

Szabó Lilla Laura

A mezőgazdaságban szükséges generációváltás fontosságára hívták fel a figyelmet a rendezvényen

Fotó: Szabó Lilla Laura

Az eseményen elsősorban a mezőgazdaságban történő generációváltás nehézségeiről, lehetőségeiről beszéltek. A nyitógondolatok után Bali István, az Európai Vidék Egyetemeiért Egyesület elnöke tartott előadást.

– A mezőgazdasági tevékenységek soha nem tartoztak a könnyed foglalkozások közé, ez tény. Manapság azonban oly sok tényező mellett az elöregedés és az utánpótlás kérdéskörei is nehézséget jelentenek – részletezte. Hozzátette, arra kell törekedni, hogy a fiatalok, akik a legfrissebb tudás és a digitalizációval kapcsolatos előnyök birtokában vannak, kedvező feltételekkel és lehetőségekkel indulhassanak el a gazdálkodók útján. A szektorban itthon jelenleg hat százalék a harmincöt éven aluliak aránya.

A mezőgazdaságban szükséges generációváltás fontosságára hívták fel a figyelmet a rendezvényen
Fotó: Szabó Lilla Laura

A továbbiakban Davidovics László, a gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Elsősorban az Erasmus program sikereiről és lehetőségeiről beszélt. Később egy fiatal svájci farmer, Reto Stocker, illetve egy tiszaörsi mezőgazdasági vállalkozó, Jobbágy Balázs számolt be tapasztalatairól, céljairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában