Vélemény

2020.01.14. 07:00

A falvak népességcsökkenése veszélybe sodorja a kisboltokat is

Egy falusi kisbolt több mint üzlet, inkább intézmény.

Szathmáry István

Az alapvető létszükségleti cikkek beszerzésén túl közösségi és hírszolgálati központ, és legalább egy helyi család megélhetési forrása. Persze hozzátehetjük, hogy a főleg reggelente forgalmazott féldecis üvegekkel gyakran kapuk, és nem bástyák az alkoholizmus elleni küzdelem frontján, de ennek megoldását nem náluk kell keresni. Gyakran a puszta túlélést és így a többi árucikk folyamatos kiszolgálásának lehetőségét is jelenti számukra ez az üzlet.

A kisboltok múltja is tiszteletre méltó, már akkor megvoltak, amikor a bevásárlóközpontok még ötletként sem léteztek. Nem csak magánvállalkozásként lehetett velük találkozni, voltak jelentős gazdasági háttérrel, szélesebb összefogással működő formáik is, mint régen a vidék kereskedelmét sikeresen működtető Hangya Szövetkezet boltjai.

Sajnos a falvak népének fogyása, öregedése, és szerény anyagi lehetőségei miatt egyre nagyobb veszélybe kerül a kisboltok léte is. A templom, az iskola és a kultúrotthon eltűnése után ők következnek, ami előrevetíti a település megszűnését is. Bár akadnak az élhető vidéket támogató elképzelések, melyek környezetükkel együtt ezeket az emberi léptékű vállalkozásokat is segítenék, eddig nem történt olyan áttörés, ami megnyugtatóan rendezné a vidék gondjait. Például az itteni élet feltételeinek vonzóvá tételével megállítaná az elvándorlást, megteremtve ezzel a kisboltok létezésének a biztos feltételeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában