Túrkeve

2020.01.07. 19:00

A közösség ereje és a beszélgetések segíthetik az elfogadást

Különleges alkalmat ünnepeltek a településen. Egy évtizede alakult meg a kevi, „Együtt könnyebb” Daganatos Klub.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Beküldött fotó

Az egyesület vezetője, Simon Ferenc maga is megküzdött a kórral. Célul tűzte ki, hogy szakmai és lelki támogatással igyekszik segíteni sorstársait.

– Tíz éve a feleségemnél és nálam is diagnosztizálták a rettegett betegséget. Ez a helyzet indította el a gondolatokat a klub létrehozására, majd mindezt tettek követték – idézte fel Ferenc. Végül 2009-ben alakult meg a szervezet, amely 32 tagot számlált. Eleinte a beszélgetések kaptak nagyobb hangsúlyt.

Fotó: Beküldött fotó

– Mindenki elmondhatta, hogyan élte meg, amikor közölték vele a hírt. A feldolgozásban kulcsszerepe van annak, hogy egy olyan közösségben oszthatják meg gondolataikat, amelynek tagjai hasonló megpróbáltatásokon mennek keresztül – magyarázta. Idővel egyre inkább előtérbe kerültek a módszerek és lehetőségek, amelyek az elfogadást és a betegséggel való együttélést segítik. Továbbá az orvos-beteg kapcsolatok kialakítása és fejlesztése is jelentőssé vált.

Előadásokat tart

A kommunikáció és az idő szerepe kiemelkedő a daganatos betegségek esetében. Ferenc sok munkát fektet abba, hogy motivációs előadásokat tartson és szervezzen. Öt éve elnökségi taggá választották az országos szövetségben.

– Sok múlik azon, hogy komolyan vegyük az aprónak tűnő jeleket, főleg egy bizonyos kor felett. Ne hanyagoljuk el a vizsgálatokat, ha baj van, időben derítsünk rá fényt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában