SZOLNOK

2020.01.25. 07:00

Emelkedhet a közös költségek összege

A lakóközösségek felmerülő kiadásait a közös költség fedezi. A napi ráfordítások és kisebb nagyobb javítások – például az álmennyezetek rendbetétele – mellett a felújításra is spórolni kell. Az állami támogatással megkötött lakástakarékok biztonságot nyújtottak a társasházaknak, ennek hiányában öt-tíz évbe is telhet a tartalék felhalmozása.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Csabai István

A liftet üzemeltető társasházakban általában magasabb összegű a közös költség, hiszen gondolni kell a karbantartási költségekre is. Ám az új építésű lakótömbök esetén is szánni kell a közeljövő felújításaira. A kisebb kiadások, például az elromlott zárak vagy a kiégett villanykörték cseréje lakások számától függetlenül felmerülnek. Általánosságban minden közösség az évente egy alkalommal tartott lakógyűlésen szavaz a közös költségről.

– Tizenöt éve, amikor társasházzá alakult a hatlakásos lakótömbünk Szolnok belvárosában, az akkori lakók négyzetméterenként hatvan forintban egyeztek meg – mesélte Borosné Rimaszombati Dóra. – A közösség a szükségessé vált tetőfelújítás miatt tavaly a duplájára emelte az összeget, melynek hatására rendeződött a társasházunk anyagi helyzete. Erre az évre azt tervezzük, hogy normalizáljuk az összeget, csökkentünk a közös költségen – mondta Dóra, majd hozzátette, még így is marad majd a hirtelen kiadásokra.

– Benne van a nevében is, hogy közös költség, mindent ebből fizetünk, amely kiadások a közös helyiségek kapcsán keletkeznek. Nemcsak én öregszem, meg a lakók, hanem a ház is – kezdte a beszélgetést Fehér Sándorné közös képviselő, aki szerint tíz évvel ezelőtt nem volt ennyi javítanivaló, mint most. – A legjelentősebb összeg, amit egy társasház költ, a szemétszállítás, évente közel kétmillió forintot fordítunk erre – magyarázta a tízemeletes lakótömb rendjéért felelős hölgy.

A takarítás, a bérjellegű költségek mellett a folyosók és egyéb közös helyiségek világításának díja, valamint a különféle szerelőknek fizetett összeget is a közös költségből kell kigazdálkodni.

A tízemeletes lépcsőházakban gyakran meghibásodó liftek javítása sokba kerül a lakóknak – mondja Fehér Sándorné
Fotó: Csabai István

– Egyre kevesebbet tudunk félretenni, a szakemberek minden évben többet kérnek. Először az épület alsó szintjén kiadott helyiségek bérleti díját növeltük, figyelembe véve a bérlőket is, hogy ki tudják termelni az összeget. Az épület a Móra Ferenc Lakásszövetkezethez tartozik. A mi házunkban legalább öt éve nem változott a közös költség, idén már tízszázalékos emelést tervezünk, hogy ne csak a mindennapi kiadásokat tudjuk fedezni, hanem az előző évekhez hasonlóan tartalékot is képezhessünk.

– Mi még abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a lakás-takarékpénztárunkat az állami támogatások megszűnése előtti időszakban kötöttük. Néhány év múlva szabadul fel az összeg, aminek biztosan meglesz a helye – részletezte Fehér Sándorné hozzátéve, hogy minden hónapban felújítási alapba teszik a befizetett közös költségek egy részét, amelyből a nagyobb kiadásokat fedezik. Az utóbbi időben például a lépcsőház festésére és a hézagszigetelésre költöttek, melyek a lakások értékét is növelhetik.

Persze apró kiadásokból is akad bőven, a tízemeletes épületben előfordul, hogy némelyik folyosón elromlik a zár, melyet ki kell cserélni – folytatta Fehér Sándorné, aki úgy véli, hogy a szakemberekkel alkudni kell, mint a krumpliért a piacon, hiszen nem mindegy, mekkora összeget kell kigazdálkodni a közösségnek.

Idén még tanulható a szakma

A szakemberek szerint az idei évben minden eddiginél keresettebb szakma lesz a társasházkezelő, ugyanis a tisztség betöltését képesítéshez kötik, így azoknál a kisebb társasházaknál, ahol a közös képviselői feladatokat eddig valamelyik lakó látta el, vagy kitanulja a szakmát, vagy más képviselőt választanak. A négy hónapos képzés során a résztvevők elsajátíthatják, hogyan kell különböző ingatlanok üzemeltetési, fenntartási, valamint felújítási folyamatait kezelni. Emellett kitér még a szervezési és ellenőrzési feladatokra, valamint az elszámolás- és a költségvetés-készítésre is.

 

Mindig akad, aki nem fizet időben

Komoly terhet rónak a közösségre a nem fizető lakótársak. – A korábbi évek tapasztalata alapján kidolgoztuk, hogy abban az esetben, ha háromhavi elmaradása van egy lakónak, ügyvédhez fordulunk, aki felszólítja. Ha nem jár sikerrel, a végrehajtóhoz kerül az ügy – részletezte Fehér Sándorné, aki szerint minden tömbben akad egy-két lakó, aki a fizetési kötelezettségeinek nem tesz eleget, a hiányt a közösség gazdálkodja ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában