Jászkunság

2020.01.09. 16:30

Kétszázezer is lehet a bírság, ha nem jelentjük be az ajándékot

Sokan nem tudják, hogy bizonyos esetekben a nagyobb értékű ajándékokat fel kell tüntetni az adóbevallásban, és illetéket is kell fizetni utána. Ha ezt valaki elmulasztja, kétszázezer forintos bírságot is kiszabhat a NAV.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Manapság már gyakran szerepel a gyerekek karácsonyi kívánságlistáján laptop, okostelefon, tablet vagy játékkonzol. Ha a rokonok engednek ennek a kérésnek, és ráadásul túlzásokba is esnek a minőséget, és így az árat illetően, még akár az adóhatósággal is meggyűlhet a bajuk.

– Az adózási szabályok szerteágazóak, sokan összekeverik például a személyi jövedelemadót és az illetéket – hangsúlyozta Csányi Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei sajtóreferense.

– A jövedelem, például munkabér megszerzésével személyi jövedelemadó kötelezettség keletkezik. Ha vagyont, tehát ingóságot vagy ingatlant szerzünk, akkor pedig vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Ez lehet visszterhes, ha vásárolunk vagy cserével jutunk a vagyontárgyhoz, de lehet ajándékozási illetékkötelezettség is – magyarázta Csányi Péter.

Az ide vonatkozó szabályok szerint ingó vagy ingatlan ajándékozása után csak akkor kell illetéket fizetni, ha arról okiratot állítottak ki, vagy az előbbi ajándékozása esetén okirat kiállítása ugyan nem történt, de az ajándék forgalmi értéke meghaladja a százötvenezer forintot. Nem mindegy azonban, hogy kitől származik a drága ajándék, ha ugyanis egy egyenes ági rokonunk volt ilyen nagylelkű, akkor nem kell illetéket fizetni.

Felmenő egyenes ági rokonok az elődök, így a szülő, a nagyszülő, a dédszülő, míg lemenő egyenes ági rokonok: gyermek, unoka, dédunoka, azaz az utódok. Az egyenes ági rokonságot megillető mentesség kiterjed az örökbefogadással létrejött rokoni kapcsolatra is. Ez tehát azt jelenti, hogy egy testvértől, nagynénitől, nagybácsitól vagy keresztszülőtől kapott ajándék viszont illetékköteles lehet.

Sokan időzítik például a lánykérést karácsonyra, így nem egy leendő menyasszony talál ilyenkor jegygyűrűt a fa alatt. Ha a vőlegénynek van mit a tejbe aprítania, és nem sajnálja a pénzt az ékszerre, nem árt tudnia, hogy az illetékmentesség rájuk nem vonatkozik. Ugyanis azt az ajándékot sem kell bejelenteni az adóhatósághoz, amivel házastársak vagy bejegyzett élettársak lepik meg egymást. Rájuk azonban a lánykérés időpontjában ez még nem vonatkozik. Tehát elvileg a párunktól kapott értékes ajándékok után is fizetnünk kell.

Ha elmulasztjuk bejelenteni a vagyonszerzés eme formáját, vagy késünk az illeték kifizetésével, az adóhatóság bírságot szab ki. Ennek összege magánszemély esetén kétszázezer, míg más adózó esetén ötszázezer forintig terjedhet.

Háznál, autónál más az illeték mértéke

Az ajándékozási illeték alapja a megszerzett vagyon tiszta értéke. Ezt úgy kell kiszámolni, hogy a megszerzett vagyon forgalmi értékéből le kell vonni az ajándékot terhelő adósság és az egyéb teher értékének egy-egy megajándékozottra eső részét.

Ha egy ajándék után illetéket kell fizetni, mert egyik mentességi ok sem áll fenn, ennek mértéke tizennyolc százalék, ingatlan esetén pedig kilenc százalék. Gépkocsi ajándékozásakor azonban a jármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének kétszeresét kell kifizetni. Ezt a gépkocsi kora és hajtómotorjának teljesítménye alapján kell meghatározni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában