JÁSZKISÉR

2020.01.15. 11:30

Major József különleges facsodákat készít esztergán

Esztergált használati tárgyak készítésével új hobbira talált a jászkiséri Major József.  Hosszú időn át nehézgépkezelőként dolgozott, de mindig is érdekelték a különleges fából készült vázák, tálak és egyéb eszközök.

Illés Anita

Major József fatárgyakat mutatott be Jászfényszarun

Fotó: Gémesi Balázs

Még aktívan dolgozott, amikor elhatározta, nyugdíjasként, amikor majd több szabadideje lesz, kezébe veszi az esztergagépet és alkot.

– Tulajdonképpen gyermekkori álmomat valósítottam meg, hiszen már akkor magával ragadott az eszterga csodája. Néhány évtizedet azonban várni kellett, hogy régi tervem valóra váljon – mesélte Major József. Hozzátette, hogy elsősorban kérges tálakat, vázakat és szegmentált tárgyakat készít. Ezeket nehezebb megalkotni, mint a körkörös dolgokat.

– A munkálatokhoz nagy türelemre és kitartásra van szükség, de amikor elkészülnek, nagyon örülök a végeredménynek – vélekedett. Fontosnak tartja a megfelelő alapanyag kiválasztását az esztergált facsodák létrehozásához. Amikor a téli tűzre való fát összevágta, a farakásból számos rönköt, érdekes fadarabot kiválasztott és félretett, amit majd saját elképzelései szerint megformál. Nem sablon szerint dolgozik, hanem mint mondta, ahogy az alapanyag adja.

Major József fatárgyakat mutatott be Jászfényszarun
Fotó: Gémesi Balázs

– Minden fának megvan a maga szépsége, de tapasztalatom szerint a gyümölcsfák erezete szebb és mutatósabb a tárgyakon. Rengeteg lehetőség rejlik számomra például egy gyümölcsfa ágas-bogas részében. De készítettem már rózsafagyökérből is tálat, ami igazi kuriózum. Elpusztult a futórózsánk és amikor kivettem a tőkét a földből, már láttam, mit fogok belőle készíteni – mondta az alkotó.

Különleges portékáit Jászkiséren, a XXV. Jász Világtalálkozó kiállításán is bemutatta, valamint részt vett tavaly novemberben Jászfényszarun a hagyományőrző Erzsébet-napi kiállításon és vásáron is. A nyugdíjas szabadidejében sorra készíti a kisebb-nagyobb formás tálakat, tányérokat, pohárkészleteket, amelyeket végül olyan anyaggal kezel le, hogy azok nem csak dísztárgyként funkcionálnak, hanem a mindennapi életben is használhatók. A facsodákból ugyanis étel és ital is biztonságosan fogyasztható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában