JÁSZKUNSÁG/DÉL-PEST

2020.01.27. 20:00

Megérzik a települések, ha kevés a közmunkás

Elemzések szerint idén százezer alá csökkenhet országosan a közfoglalkoztatásban dolgozók száma.

Munkatársunktól

Az önkormányzat erdőterületeit takarítják a fedél nélkül élő közmunkások

Fotó: Mészáros János

Térségünk több pontján is vizsgálódtunk, hogy hol és mennyire érződik, ha kevesebb közmunkás végzi a helyi feladatokat.

– A szakmunkák keretében megvalósított feladatainkat idén is szeretnénk továbbvinni. Ezek a település számára megtérülő termelőtevékenységek. Így a fűszerpaprika-termelésünk, a térkőgyártásunk, de az apríték-előállítás is rendkívül fontos a falunak – beszélt a helyi állapotokról Jászkarajenő polgármestere. Palya István hangsúlyozta, az efféle munkákat zömmel a közfoglalkoztatottak látják el. A keretszám feltöltése azonban néha nem könnyű, nagy a fluktuáció.

– Ennek ellenére igyekszünk feltölteni a létszámkeretet. Ebben az időszakban huszonöt-harminc fő között mozog nálunk a közfoglalkoztatottak száma – összegzett a falu első embere.

– Nyolc fővel dolgozunk jelenleg, de tízre lenne szükség, mivel ekkora a létszámkeretünk. Ezt viszont nem tudjuk feltölteni – vette át a szót Pásztor Imre, Kőröstetétlen polgármestere.

– A faluban öt éve volt a csúcson a közfoglalkoztatotti létszám, akkor harminckilencen (!) dolgoztak ilyen státuszban. A meglévő nyolc főt márciustól alkalmazni szeretnénk. Van köztük, aki szakképzettséggel rendelkezik, és jól bánik a fűnyírógéppel. Ha ő is elmegy, szinte lehetetlen a pótlása – hívta fel a figyelmet a falu vezetője. Kőröstetétlenen a karbantartási feladatokat, a közterületek csinosítását és az idősek látogatását egyaránt közmunkások végzik.

Február végéig a Start Közmunkaprogram mezőgazdasági részében nyolcvanegy fő dolgozik Kunmadarason, míg a hagyományos közfoglalkoztatás keretében harminckilencen.

– A Start Közmunkaprogram helyi sajátosságok ágában tizenhárom főt igényeltünk, az ő feladatuk lesz a térkövezés folytatása, az egységes utcakép kialakítása a főtér környékén. A szociális jellegű ágában harminchárom főre pályáztunk, ők a belvíztározók, belvízelvezető csatornák tisztítását folytatják, valamint az illegális szemétlerakók felszámolását és a megrongálódott önkormányzati földutak helyreállítását végzik majd. A mezőgazdasági ágában pedig hatvannégy főre pályáztunk, ők az állattartó telepen a juhok, a méhek gondozásával összefüggő feladatokat végzik, valamint a növénytermesztési ágazat munkáit látják el – tudtuk meg Viktor Pétertől, a Madarasi Településellátó, Beruházó és Szolgáltató Szervezet (MTBSZSZ) intézményvezető-helyettesétől.

– A hagyományos közfoglalkoztatást idén negyven fővel képzeljük el. Ők végzik az önkormányzati tulajdonú intézmények és az MTBSZSZ épületének takarítását, karbantartását, köztemetői feladatokban és karbantartási munkafolyamatokban vesznek részt: a parkgondozás, a virágok ápolása, a fűnyírás, a síkosságmentesítés a feladatuk – sorolta a szakember.

Kuncsorbán tizenkét közfoglalkoztatott látja el a település körüli legfontosabb teendőket.

– Tavaly is ennyien dolgoztak, nem változott a létszám – taglalta Stassné Ullár Hajnalka polgármester. Hozzátette, hogy nemrégiben pályáztak egy kisteherautó beszerzésére, ami a tervek szerint tavasztól jelentősen megkönnyítheti a munkát.

Kétpó polgármestere, Virágné Lukács Gabriella hírportálunknak elárulta, jelenleg nyolc közfoglalkoztatott dolgozik a településen. Mint mondta, ez a létszám korábban is hasonlóan alakult.

Míg tavaly kétszáztizenhat főt foglalkoztattak a közmunkaprogramban Abádszalókon, addig idén várhatóan száznyolcvan körül alakul ez a szám.

– Tervezzük a közúthálózattal, belvízelvezető-rendszerrel, az illegális hulladéklerakók felszámolásával, a mezőgazdasággal és kertészettel, valamint a csipkeveréssel foglalkozó alprogramokat – felelte érdeklődésünkre a polgármester. Balogh Gyula úgy látja – a finanszírozási oldal változásai mellett –, mivel sokan elhelyezkednek az elsődleges munkaerőpiacon, ezzel is magyarázható a programban foglalkoztatottak számának csökkenése.

Jászkiséren növelnék a létszámot

Vajas György jászkiséri alpolgármester érdeklődésünkre kifejtette, hogy minden évben a legutolsó létszámhoz igazodva kell tervezni a következő esztendőt, ez tavaly hatvannégy fő volt.

– A Belügyminisztériumtól kértünk engedélyt a létszám növelésére, így március 1-jétől hetvenöt közfoglalkoztatott

vesz részt a programban.

Jászkiséren a mezőgazdasági programban állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkoznak a közfoglalkoztatottak. A szociális jellegű tevékenység keretében utak karbantartását végzik, kátyúznak és árkokat tisztítanak, valamint felszámolják az illegális hulladéklerakókat. A helyi sajátosságokra épülő programban pedig két önkormányzati, szociális jellegű ingatlan fürdőszobájának felújításával foglalkoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában