Galériával

2020.01.16. 14:00

Restaurálják a szolnoki várásatás leleteit

Elkezdődtek a szolnoki vár területén fellelt régészeti leletek tisztítási, konzerválási munkálatai.

Hartai Gergely

Fotó: Csabai István

A Damjanich János Múzeum restaurátor műhelyében szerdán egyebek mellett kerámiatöredékeken és pénzérméken dolgoztak a szakértők. Császár Péter, az intézmény restaurátor osztályának vezetője elmondta, talaj szempontjából igencsak különleges helyszínnek bizonyult a vár területe. Hiszen nagy mennyiségben őrzött meg olyan szerves alapú tárgyakat a föld mélye, amelyek egyébként ritkán maradnak fenn.

– Ilyenek például a fából készült maradványaink. Ezeknek is folyamatban van az előkészítése és a konzerválása. A cölöpalapozású épületrész cölöpjeit korábban sikerült kiemelni. A régészeti munkának köszönhetően harmincöt darab facölöp maradt fenn – hívta fel a figyelmet az osztályvezető.

A restaurátorok ezekben a napokban végzik a kerámiák, köztük kályhacsempék és díszedénytöredékek helyreállítását, a fémeszközök konzerválását. Császár Péter hangsúlyozta, munkájuk során nagy mennyiségű pénzérmét is restaurálnak. Az ásatás során előkerült érmék jelentős része ezüstből készült, a darabok zömmel a 16., 17. és 18. századból eredeztethetők. Kivétel azonban akad, ugyanis hamarosan egy míves, Ferenc József korabeli érmét is megtisztítanak majd a szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában