JÁSZKUNSÁG

2020.01.18. 19:10

Szennyezés pusztítja a halakat a Kakat-csatornán

Komolyabb mérvű szennyeződéshullám tapasztalható az elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok megyében, kisebb részben Békés megyében található Kakat-csatornán – tájékoztatott Facebook-oldalán a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége. A folyamat következtében a KHESZ munkatársai jelentős mértékű halpusztulást tapasztaltak.

beol.hu

Forrás: beol.hu/A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének Facebook-oldala

Az eseményekről szerdán számolt be először a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, amikor egyebek mellett arról is tájékoztatást adtak, hogy a rendőrség felé megtették a bejelentést a történekről — olvasható a beol.hu-n.

Mint megtudtuk, ugyancsak szerdán az illetékes hatósági és kezelői szervek képviselői helyszíni szemlét tartottak a Kakat-csatornánál, amelynek során a szakemberek megállapították, hogy a csatorna alsó szakaszán a vízben oldott oxigénszint több helyen nem éri el a halak élettani minimumát.

Fotó: beol.hu/A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének Facebook-oldala

A felsőbb szakaszokon ekkor már valamelyest normalizálódni látszott a helyzet. Bár pontos információt egyelőre nem tettek közzé, a szennyeződés valószínűleg kommunális eredetűnek számít, amitől a víz sötét színűvé és kellemetlen szagúvá vált.

A víz átmosatására és víz hozzátáplálásra, illetve a hideg időjárás miatt a jegessé vált csatornában oxigénpótlására sincs lehetősége. Éppen emiatt a halpusztulás mértékéről a KHESZ nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, de az biztosnak tűnt már szerdán is, hogy számos példány pusztulhatott el a szennyeződés következtében. A szövetség folyamatos tájékoztatás ígért az eseményekről, ami csütörtökön az esti órákban meg is történt.

A Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége akkor arról számolt be, hogy a havária helyzet semmit nem javult egy nap alatt. A KHESZ munkatársai azt tapasztalták, hogy a csatorna alsó szakaszain továbbra is elégtelen oxigénszinteket, a felsőbb szakaszokon viszont elégséges mennyiséget mértek. Aggodalomra adott okot, hogy a halpusztulás mindenféle halfajra kiterjed, a kár jelentősnek számít. A haltetemek eltávolítását a jegesedés miatt nem tudták megkezdeni.

Két megyét is érint

A csatorna elsődleges funkciója a belvízelvezetés, illetve az öntözővíz biztosítása. A Kakat-csatorna egykori mélyvonulatokból és erekből, valamint mesterségesen létrehozott szakaszokból áll. A terület legmélyebb pontján húzódó Kakat-csatorna lett a vízgyűjtő terület főbefogadója. Az üzemi, üzemközi vízrendezési műveket megfelelő csatornasűrűséggel és kapacitással a mezőgazdasági igények figyelembevételével, lejtés irányában a befogadóra építették ki. A csatorna nagyobb része Jász-Nagykun-Szolnok, kisebb részben Békés megyében található. Utóbbi helyen érinti a KHESZ halgazdaságát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában