Jászberény

2020.01.17. 20:00

Támogatja elküldött dolgozói elhelyezkedését az Electrolux

Legalább ötven munkáltató lát fantáziát a jászberényi átszervezés miatt állástalanná váló nyolcszáz Electrolux-dolgozó jelentős többségének alkalmazásában. Az érintetteknek pedig az átmeneti időszakban sokat segíthet a cég által fizetett kompenzáció.

Illés Anita/Világgazdaság

Fotó: Pesti József

Már mintegy ötven helyi és környékbeli munkáltató jelezte, hogy részt venne egy április végére, május elejére tervezett állásbörzén. Ez pedig megoldás lehet az Electrolux szervezeti átalakításában érintett nyolcszáz munkavállaló többségének további foglalkoztatására.

Antal Csaba, az üzemi tanács elnöke a Világgazdaságnak kifejtette, hogy karácsony előtt senkinek nem kellett szembesülni az elbocsátás tényével, a leépítés részleteit ismertető tájékoztató levelet az elmúlt három napban kapták meg az érintettek. A jászberényi Electrolux Lehel Kft. svédországi anyacége Ázsiába viszi a porszívógyártást, ezért 2021. január 31-ig több lépcsőben megválik jászberényi dolgozóitól.

A társaságnál tartanak az idei bértárgyalások, amelyeknek az eredménye már a januári fizetésekben megjelenik. Viszonyításként: az idén kötelezően 8-8 százalékkal nő a minimálbér és a szakmunkásbér-minimum, de ennél Antal Csaba közlése szerint mindenképpen nagyobb emelést kívánnak elérni nemcsak a gyárban maradó, hanem az év során távozó kollégáknak is. Ez azért fontos, mert a tavaly novemberben kötött átfogó szociális megállapodás rendelkezik a végkielégítésről és a felmondási időre járó bér mértékéről is.

Az üzemi tanács elnökének tájékoztatása szerint a bejelentés óta eltelt csaknem két hónapban zavartalanul termelt az üzem, a küszöbönálló átszervezésből a piaci partnerek, megrendelők semmit sem érzékelhettek.

A cég az érdekképviseletek vezetőségével olyan kompenzációs csomagot határozott meg, amelyben jóval kedvezőbb feltételeket rögzítettek, mint amilyeneket a munka törvénykönyve előír, tájékoztatta a Világgazadágot az Electrolux. Ha például egy munkavállaló 15 éve dolgozik a vállalatnál, és a munkaviszonya az átszervezés miatt szűnik meg, akkor a juttatása akár a tizenöt havi bérének megfelelő összeget is elérheti. Az átszervezés februárban indul, a dolgozók tájékoztatása mellett pedig elkezdődtek az egyéni csatlakozások az elhelyezkedést támogató programhoz.

Kifejtették, a munkatársakat információs nappal, állásbörzékkel, álláskeresési tréninggel, csoportos és egyéni képzési lehetőségekkel, működési bizonyítvánnyal, illetve a munkaviszony ideje alatt megszerzett kompetenciákat igazoló tanúsítvánnyal segítik. Az érintetteknek a munkaviszony megszüntetése után három hónapig személyesen, telefonon vagy online egyéni álláskeresési konzultációkat is biztosítanak. A terv szerint a nyolcszáz jászberényi munkavállalót érintő leépítés jövő januárig tizenhárom lépcsőben valósul meg.

A tárgyalások során a végkielégítés mértékére vonatkozóan elért engedmények azért is lényegesek, mert az alkalmazottak többsége az 1990-es évek óta dolgozik az Electrolux-gyárban. Esetükben nem mellékes, hogy 20-25 év munkaviszony után nem a távolléti díj, hanem az átlagkereset alapján számolják a végkielégítést. A leépítésben érintett dolgozókat a munkáltató a felmondási idő egészére felmenti a munkavégzés alól. A fizikai és szellemi dolgozók is további plusz két- vagy három havi fizetést kapnak.

A helyi gazdaságra is hatással lesz

Az Electrolux tavaly szeptemberben bejelentett kapacitásleépítése Jászberény gazdaságára is hatással van. A képviselő-testület legutóbbi, decemberi tanácskozásának egyik fő témája volt a város 2020-as költségvetési koncepciója. Megtudhattuk többek között, hogy az Electrolux kivonulása olyan kockázati tényezőt jelent, ami befolyásolta az önkormányzat hitelfelvételi kérelmének kormány általi elbírálását.

A költségvetési tervezetből kiderül az is, hogy az Electrolux termelésének jelentős csökkenése, bizonyos tevékenységek részbeni megszűnése és az erre épülő beszállítói kör által befizetett helyi iparűzésiadó-bevétel kiesése miatt hatszázmillió forint bevételcsökkenésre számítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában