Jászkunság

2020.01.27. 11:30

Újabb mikrocsip-olvasó hely segíti az elkóborolt ebek hazajutását

Az ebekben elhelyezett mikrocsipek létjogosultsága ma már megkérdőjelezhetetlen. Sőt, jogszabály is kötelezi a gazdákat az eszköz beültetésére.

Szabó Lilla Laura

Az apró szerkezet jó néhány kutya sikeres hazajutását, illetve azonosítását tette lehetővé. Kezdetben csak az állatorvosi rendelőkben volt lehetőség az adatok beolvasására, az évek alatt azonban jelentősen kiszélesedtek a lehetőségek.

Néhány éve a Vigyél Haza Alapítvány és néhány kutyabarát vendéglátóhely, valamint önkéntes állatorvosok indítottak kezdeményezést, amely napjainkra országos méretűvé nőtte ki magát. Az akció keretében a NÉBIH, a legnagyobb magyar olajipari vállalat és az egyik piacvezető telekommunikációs cég együttműködésével az ország jó néhány pontján helyeztek ki mikrocsip-leolvasókat.

Megyénkben szintén akadnak települések, melyek benzinkútjain vagy vendéglátóhelyein megtalálhatóak ezek az eszközök. A kutak közül Fegyverneken, Mezőtúron és Szolnokon szinte a kezdetektől rendelkezésre állnak a készülékek. Az alapítvány adatai szerint az országban jelenleg kétszázhúsz ingyenes leolvasó hely segíti az elkóborolt kedvencek hazajutását. A kö­zelmúltban a szolnoki Szapáry út egyik nemzeti dohányboltjába került újabb darab.

– A mikrocsipek kötelezőek, emellett rendkívül hasznosak is, de sajnos még mindig sok olyan kutyával találkozunk, melyekben nincs eszköz – mondta Tarpai Enikő, a Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány főmunkatársa. Hozzátette, a leolvasó pontok egyébként nagy segítséget jelentenek számukra is, hiszen ha a helyszínen kiderül, hogy a szám szerepel az adatbázisban, az állat nagy valószínűséggel hamar hazajut.

A kutyagumi a fő konfliktusforrás

Az ebtartók és kedvenc nélkül élők között könnyedén alakul ki ellenséges viszony. Ez a hangulat jellemzi a közelmúltban a szolnoki Zagyva-part környékét is. Nemrégiben két állat pusztult el, mert mérgezett csalétket evett azon a környéken. Egyelőre senkit sem sikerült felelősségre vonni az ügyben. Általában sajnos a konfliktusok nagy részének a felszedetlenül hátrahagyott kutyapiszok az oka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában