Galériával

2020.02.05. 14:00

A jász világtalálkozót támogatta a jánoshidai jótékonysági est

Varga Antal, a Jászság füttymestere február elsején immár tizenötödik alkalommal rendezte meg a Jánoshidai Előadók Jótékonysági Estjét.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A kulturális, szórakoztató programmal ezúttal a XXVI. Jász Világtalálkozó megrendezését támogatták a szervezők, a fellépők és a közönség.

A helyi előadók jótékonysági estjét évekkel ezelőtt Varga Antal, füttymester álmodta meg. A kezdeményezés fő célja a kezdetektől változatlan: teret ad annak, hogy a jánoshidai művészeti csoportok, előadók bemutassák tehetségüket, összefogással kulturált szórakozási lehetőséget biztosít a lakosoknak és minden est valamilyen nemes cél érdekében jön létre. Így az adományokból több alkalommal segítettek már beteg, hátrányos helyzetű embereken, de volt olyan rendezvény, amellyel támogatták például az első világháborús emlékmű és a Kastély előtti tér felújítását, a Sebestyén Albert tér kialakítását.

A tizenötödik jótékonysági esttel az idei XXVI. Jász Világtalálkozó megrendezéséhez járultak hozzá a szervezők, a fellépők és a közönség. Június 19. és 21. között ugyanis Jánoshida ad otthont a jászok legnagyobb ünnepének. Varga Antal és csapata hívó szavára talán minden eddiginél többen jöttek össze február első szombatján az általános iskola tornatermében. A hagyományokhoz híven a település himnuszával, az „Ez a hely a tiéd” című szerzeménnyel kezdődött az est, majd Kisné Menyhárt Anna magyarul énekelte el Leonard Cohen egyik legnépszerűbb dalát, a Halleluja-t. Nem véletlenül választották az Isten és az élet szeretetét hirdető dalt, hiszen ezzel köszöntötték Beer Miklós, nyugalmazott váci püspököt, az est egyik díszvendégét. Nemes József, regnáló jászkapitány és felesége szintén díszvendégként tisztelte meg a rendezvényt.

Varga Antal köszöntője mindenkiben mély érzéseket hozott felszínre, ami után valóban nehéz volt megszólalni. Eszes Béla polgármester, az est fővédnöke hangsúlyozta azt a tenni akarást, ami a helyieket jellemzi, ennek egyik példája a jótékonysági rendezvény. Pócs János, országgyűlési képviselő méltatta a főszervező „Füttyös Tóni, a jó ember” kezdeményezését, amellyel példát mutat a Jászságban.

Jánoshida régen a váci egyházmegyéhez tartozott, majd a kilencvenes években zajlott egyházmegyei területrendezés során került az egri egyházmegyéhez. A köszöntők sorában többször idézték Beer Miklós püspök Szeressek ott, ahol gyűlölnek című könyvét, amely Assisi Szent Ferenc imájához kapcsolódik. A nyugalmazott váci püspök elmesélte, hogyan született meg a kötet, majd záró gondolataival a jászoknak azt kívánta, hogy Assisi Szent Ferenc nyomán legyenek Isten szeretetének közvetítői, békéjének eszközei.

Ismert slágereket énekeltek

A helyi előadók műsorát a HIDI Népdalkör rózsás dalcsokra nyitotta meg. Az esten ifjú tehetségként Urbán Írisz zongorajátékkal lépett fel. Zombori József vőfélyversekkel, majd Czibak Ottóval humorpárost alkotva vidám jelenettel szórakoztatta a közönséget. Versírók és versmondók, Pethő Mária és Zámbori János jászkapitány is bemutatkoztak. Kajos Gábor zongorán a líraibb dallamokat képviselte. Kisné Menyhárt Anna és Kis Tamás Koncz Zsuzsa Amikor című dalát énekelték el. Fehér Endre és cigányzenekara, Sztruhala József magyarnóta-énekes, Kajos Kálmán ismert nótákkal, slágerekkel színesítették az estet. A Jánoshidai Aranytorkú Férfiak előadásában elhangzott többek között az Ismerős Arcok Nélküled című dala is. Varga Antal pedig füttyszóval dalolt a rendezvényen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában