Gasztroszakkört is vezet

2020.02.10. 14:00

A kisújszállási Tóth László rizsképet visz a cukrászolimpiára

Tóth László, a kisúji Illéssy Sándor Baptista Középiskola olimpiai bronz- és világbajnoki aranyérmes cukrász alapvégzettségű igazgatóhelyettese kedden a stuttgarti cukrászolimpián méreti meg ismét magát.

Daróczi Erzsébet

Tóth László versenygyőztes tanítványával, Ressinka Józseffel (balra) és a kilencedik évfolyamos gasztroszakkörösökkel

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A Culinary Olimpics 2020-on több mint hetven ország kétezer versenyzője méri össze tudását Stuttgartban. Én szakácsartisztikában indulok újra, és a luxemburgi munkámhoz hasonlóan – amikor százötvenezer rizsszemből készítettem egy bagolyképet –, most is rizsképet terveztem – mondja Tóth László, aki 2008-ban, a III. Pelikán Kupán indult először cukrászartisztikában. Ezt követően 2014-ben Luxemburgból bronz-, 2016-ban Erfurtból újabb két bronzéremmel tért haza, 2018-ban pedig már aranyat nyert el munkájával Luxemburgban.

Tóth László versenymunkái iránt tanítványai is érdeklődnek. Ezért indította el szeptemberben a kilencedik évfolyam szakgimnáziumi osztályával a gasztroszakkört, ahol a főzés, sütés alapjai mellett különlegességként rizsképet is készítenek, de a traganttechnikával és a kakaófestéssel is megismerkednek. Idén érettségiző tanítványa, Ressinka József a decemberi Országos Illéssy Gasztro Kupán másodszor indult a traganttechnikával, lapra kakaófestéssel készített képe aranyérmet ért a zsűrinél, ami büszkeséggel tölti el.

Osztályával szeptemberben kezdte el rizsből készíteni Kisújszállás címerét. A negyvenötször hatvan centiméteres kép kilenc darabból áll majd össze, ötvenezer szem rizs kerül rá a képre, amit a gyereknapon adnak át az önkormányzatnak. Tóth László napi munkája mellett hónapok óta készül a jövő kedden kezdődő stuttgarti nemzetközi versenyre.

Tóth László versenygyőztes tanítványával, Ressinka Józseffel (balra) és a kilencedik évfolyamos gasztroszakkörösökkel
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Tudomásom szerint Szolnok megyéből egyedül veszek részt eme jeles megméretésen, amelyen nemzeti és regionális válogatottak és egyéniben szakácsok, cukrászok indulnak. A versenyképem témáját illetően maradtam a rizsnél, mert Kisújszállás hazánk egyik legnagyobb rizstermesztő vidéke, így a város értékét ezúton is szeretném képviselni. A mostani munkám is tizenegyfajta rizsből áll össze: a vöröstől a barnán és a feketén át a főzött, gőzölt fehér rizsig. Maga a színe adja ki a mintát. A képre szeptember 15-én tettem fel az első rizsszemet, eddig olyan háromszázötven munkaórám lehet benne. A szemeket egyenként, műszerészcsipesszel raktam fel. A verseny napján a kép mellé három óra alatt kell az asztaldekorációt elkészíteni, ami szintén rizsből készül majd – árulja el Tóth László, akinek a versenyzését, a fenntartó Baptista Szeretetszolgálat mellett, a város önkormányzata, helyi és fővárosi vállalkozók, cégek segítették. A helyszínre tanítványai – Toldi Attila, Horváth Ferenc és Duli Annamária – is elkísérik majd, hogy szurkoljanak neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában