újrarendezés

2020.02.17. 14:00

A szolnoki címer is az Országház épületét díszíti majd

Szolnok címere is felkerül az Országház homlokzatára – adta ki a közleményt a közelmúltban az Országgyűlés sajtóirodája.

Mészáros Géza

Mint tudatták, a nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódóan az Országgyűlés Hivatala módosítja az Országház homlokzatán lévő, mészkőből készült címergalé­riát. Emlékeztettek: az Országház építésekor a homlokzatokat háromszáznyolcvanhat címerrel díszítették.

Az ország címere mellett az országrészek és társországok, valamint – gyakori ismétlődésekkel – a törvényhatóságok (vármegyék, egyes városok) mészkőből kifaragott jelvényei sorakoztak, azt a szimbolikus üzenetet hordozva, hogy a törvényhozás palotája az egész ország háza. Kiemelték: a címerek ismétlődési gyakorisága azonban furcsaságokat mutat, míg egyesek tízszer, mások csak háromszor szerepelnek, megint mások viszont egyszer sem – írták.

A duplikációk megszüntetése révén százhuszonegy új város címerének elhelyezésére nyílik lehetőség, ezen váro­sokban összesen több mint hárommillió ember él, ugyanakkor egyetlen település címere sem tűnik el a homlokzatról. Olyan települések jelképei jelennek most meg az épületen, mint például Szolnok, Eger, Miskolc, Kaposvár, Munkács, Szombathely, Veszprém, Losonc, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Nyíregyháza és Székelyudvarhely.

A június elejére elkészülő, újrarendezett címergalérián az épület főpárkánya alatt a vármegyék címere kétszer, valamennyi település címere pedig egyszer szerepel majd – jelezte a sajtóiroda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában