cél a megelőzés

2020.02.21. 07:00

Minden korosztály részt vehet az ingyenes szűréseken Szolnokon

Az idei Tiszta Szívvel Szolnokért ingyenes lakossági szűrőprogram részleteiről tartottak szerdán sajtótájékoztatót a városházán.

Szabó Lilla Laura

Tavaly is számos érdeklődő élt a vizsgálatok lehetőségével. Várhatóan idén is sokakat vonzanak majd a programok

Fotó: Mészáros János

Az eseményen Szalay Ferenc polgármester, dr. Bene Ildikó, a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megbízott főigazgatója, valamint dr. Mózer Erzsébet, a rendelőintézet vezetője árult el részleteket a rendezvényről. Március elején tizennegyedik alkalommal rendezik meg az ötnapos programsorozatot, melynek legfontosabb célja a megelőzés jelentőségének hangsúlyozása.

– Az egészség megőrzésének igen lényeges pontjait jelentik a szűrővizsgálatok. Ezért is alkotta meg önkormányzatunk, az Egészséges Szolnokért városi Egészségtervet, amelynek kiemelkedő eleme a Tiszta Szívvel Szolnokért – mondta Szalay Ferenc. Hozzátette: ugyan a halogatás igen jellemző magatartás, az elmúlt évek tapasztalatai szerint egyre többen ismerik fel a megelőzés fontosságát, és vesznek részt a vizsgálatokon. Arra pedig többször volt példa, hogy a szűrés során, időben derült fény komoly betegségre. Mindezt dr. Bene Ildikó szintén megerősítette.

– 2007-ben, az első alkalommal az időjárás nem kedvezett nekünk. Esett, fújt a szél, kérdéses volt, hogy az emberek eljönnek-e egyáltalán. Szerencsére már akkor nagyon sok lakost megmozgattak a programok. Ez pedig nagy lendületet adott a folytatáshoz – részletezte a főigazgató. Arról szintén beszélt, hogy az életmód- és táplálkozásbeli tudatosság is szorosan kapcsolódik a megelőzéshez, melyre szintén felhívják a figyelmet a rendezvény során.

Idén egyebek mellett szív-és érrendszeri, nőgyógyászati rákszűrésen, légzésfunkció, bőrgyógyászati, látásélesség- és lisztérzékenység-vizsgálaton is részt vehetnek az érdeklődők. Emellett a nyitónapon véradásra nyílik lehetőség. A programokat újdonságokkal is színesítik.

Tavaly is számos érdeklődő élt a vizsgálatok lehetőségével. Várhatóan idén is sokakat vonzanak majd a programok
Fotó: Mészáros János

– A védőoltások jelentőségével kapcsolatban dr. Tusnádi Anna infektológus főorvos előadását hallgathatják meg a résztvevők. A fiatalabb korosztályt megcélozva pedig a modern családtervezésről dr. Lóczi Brigitta beszél majd – fejtette ki dr. Mózer Erzsébet. A Nyitott rendelőintézet tavaly óta szintén új elemként szerepel a szűrőhéten.

– Hétfőre tűztük ki ezt a lehetőséget, hogy még többen, még egyszerűbben jelenhessenek meg a szűréseken. A rendelőintézetben előjegyzés nélkül vehető igénybe a boka-kar index és a csontsűrűség-mérés, a mammográfiás és nőgyógyá­szati vizsgálat, valamint a zöldhályogszűrés – részletezte.

Különböző helyszíneken szűrnek, túrát is szerveznek a parkerdőbe

A hagyományokhoz híven, mindennap más helyszínen várják az érdeklődőket a rendezvénysorozat keretében. A nyitónapon, március másodikán az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartanak szűréseket. Másnap, kedden a Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és AMI várja a lakosokat. Szerdán a Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc AMI, csütörtökön a VOKE Vasutas Csomóponti Művelődési Központ ad otthont a programoknak. Pénteken a Szandaszőlősi Általános Iskola és AMI-ban jelenhetnek meg a résztvevők.

Zárásként vasárnap nőnapi virágfutást és túrázást szerveznek a Széchenyi-parkerdőbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában