2020.02.07. 14:00
„Bagolytüdőt”, azaz gyümölcskompótot kóstoltak a gyerekek Öcsödön
Csigacsináló napot szervezett a Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület az elmúlt hétvégén. Negyven szorgos asszony és a helyi általános iskola több mint hatvan érdeklődő tanulója készítette a csigát a kultúrházban.
Forrás: Beküldött fotó
A nagymamáktól kapott, otthonról hozott eszközökkel az asszonyok útmutatása alapján minden csoport, lányok és fiúk egyaránt szorgalmasan, és igen ügyesen sodorták a kis csigákat.
– A házi tészták – köztük a tarhonya, a lebbencs, a metélt és a csiga – készítésének korábban Öcsödön is évszázadokra visszanyúló hagyománya volt minden háztartásban. A tésztagyúrás, valamint nyújtás, formázás, majd a kézzel készített finomabbnál finomabb tészták szárítása fűzfából font tésztaszárító kasokon – nyáron a gangon szél- és napárnyékos helyen, télen a kemence tetején – történt, ez mind a feleségek, nagylányok feladata volt – mondta Pasztelyákné Izbéki Róza, az egyesület elnöke.
A hétvége során a nagyszülők lassan elfeledett kézművestudásukat elevenítették fel.
– Napindítóként nagy fazék aszalt gyümölcskompóttal kedveskedtem a résztvevőknek. Ezt készítettük gyermekkoromban is, akkor „bagolytüdőnek” neveztük – mesélte az elnök.
Jordán Ágnes, a helyi múzeum munkatársa előadását, a csigacsináló eszközök bemutatását, az egykori szokások felelevenítését nagy érdeklődéssel hallgatták a gyerekek. A nap disznótoros orjaleves ebéddel végződött, a maradék tésztát az iskolai főzőnapon fogyaszthatják el a diákok.
Régi recepteket elevenítettek fel
– A hagyományos öcsödi perec sütése, makranc, majd a kölessel készülő egytálétel, a kanihörtyögő főzése, közös elfogyasztása után ez már a negyedik olyan egyesületi rendezvény volt, mely a népi gasztronómia helyi elemeinek ápolását, régi receptek felelevenítését és megismertetését, kóstolását szolgálta – hangsúlyozta Pasztelyákné Izbéki Róza elnök.