Csigacsináló nap

2020.02.07. 14:00

„Bagolytüdőt”, azaz gyümölcskompótot kóstoltak a gyerekek Öcsödön

Csigacsináló napot szervezett a Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület az elmúlt hétvégén. Negyven szorgos asszony és a helyi általános iskola több mint hatvan érdeklődő tanulója készítette a csigát a kultúrházban.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Beküldött fotó

A nagymamáktól kapott, otthonról hozott eszközökkel az asszonyok útmutatása alapján minden csoport, lányok és fiúk egyaránt szorgalmasan, és igen ügyesen sodorták a kis csigákat.

– A házi tészták – köztük a tarhonya, a lebbencs, a metélt és a csiga – készítésének korábban Öcsödön is évszázadokra visszanyúló hagyománya volt minden háztartásban. A tésztagyúrás, valamint nyújtás, formázás, majd a kézzel készített finomabbnál finomabb tészták szárítása fűzfából font tésztaszárító kasokon – nyáron a gangon szél- és napárnyékos helyen, télen a kemence tetején – történt, ez mind a feleségek, nagylányok feladata volt – mondta Pasztelyákné Izbéki Róza, az egyesület elnöke.

A hétvége során a nagyszülők lassan elfeledett kéz­művestudásukat elevenítették fel.

– Napindítóként nagy fazék aszalt gyümölcskompóttal kedveskedtem a résztvevőknek. Ezt készítettük gyermekkoromban is, akkor „bagolytüdőnek” neveztük – mesélte az elnök.

Jordán Ágnes, a helyi múzeum munkatársa előadását, a csigacsináló eszközök bemutatását, az egykori szokások felelevenítését nagy érdeklődéssel hallgatták a gyerekek. A nap disznótoros orjaleves ebéddel végződött, a maradék tésztát az iskolai főzőnapon fogyaszthatják el a diákok.

A diákok a csigakészítés fortélyait is elleshették
Fotó: Beküldött fotó
Fotó: Beküldött fotó

Régi recepteket elevenítettek fel

– A hagyományos öcsödi perec sütése, makranc, majd a kölessel készülő egytálétel, a kanihörtyögő főzése, közös elfogyasztása után ez már a negyedik olyan egyesületi rendezvény volt, mely a népi gasztronómia helyi elemeinek ápolását, régi receptek felelevenítését és megismertetését, kóstolását szolgálta – hangsúlyozta Pasztelyákné Izbéki Róza elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában