Galériával

2020.02.13. 20:00

Elfogadták Jászberény hitellel tervezett idei költségvetését

A város idei költségvetéséről szóló napirend miatt nagyobb lakossági érdeklődés mellett zajlott a város februári rendes, nyílt képviselő-testületi ülése szerdán délután a városházán.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

A tanácskozás legfontosabb előterjesztése az önkormányzat 2020. évi költségvetési előirányzatainak megállapításáról szóló önkormányzati rendelet volt, melyet Budai Lóránt polgármester (Közösen Jászberényért Egyesület) ismertetett.

Bevezetőjében szólt arról a megörökölt kényszerhelyzetről, ami az Electrolux kivonulásával és az előző vezetés véleménye szerint felelőtlen gazdaságpolitikájával kapcsolatos. A büdzsét a folyamatban lévő beruházások befejezéséhez külső forrás bevonásával tervezték meg. Számításaik szerint ugyanis hitel nélkül még nehezebb helyzetbe kerülne az önkormányzat és a civil szféra is. Tájékoztatást adott többek között a Fidesz frakcióval történt egyeztetésekről, majd a grémium elé tárta azokat a módosításokat, amelyeknél az ellenzék egyes javaslatait is figyelembe vették.

Ez azt jelenti, hogy a nyolcszázharmincnégy millió forintra tervezett hitelkeretet közel ötszázmillióra csökkentették. A hatszázmillió forintra tervezett helyi iparűzési adóbevétel kiesést pedig ötszázmillióval kalkulálták. Ez a százmilliós különbség biztosítja a sportra és kultúrára szánt második félévi támogatásokat. A decemberben megítélt hatszáznyolcvan millió forint hitelből megmaradt kétszázhatvan milliós összeget beemelték a költségvetésbe, ezáltal is csökkentve az újabb hiteligény nagyságát. Információik szerint ennek átcímkézésére van lehetőség.

Az előterjesztés beajánlását követően Tamás Zoltán, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője leszögezte, hogy nincs csődközeli helyzetben a város, majd kifejtette gondolatait a hitel nélküli költségvetésről, mivel már decemberben adott hitelt a kormány. Úgy véli, hogy a vállalkozások tőkeerősek, képesek a megújulásra, ezért négyszázmillió iparűzési adóbevétel kieséssel terveznének. Ezenkívül két beruházás megvalósításának elhalasztását, a Malom projekt utolsó előtti számlájának 2021-ben történő rendezését javasolta a hitel összegének lefaragásához.

Kijelentette, hogy nem támogatják a „fűnyíró” elv szerinti megszorításokat. A polémia tovább folytatódott, a módosító javaslatok elfogadását követően a szavazás során a Közösen Jászberényért Egyesület hét és a Mi Hazánk Mozgalom egy képviselője elfogadta az idei közel 9,9 milliárd főösszegű költségvetést, míg a Fidesz frakció hat tagja tartózkodott és egy pedig nemmel szavazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában