Bagolyfesztivál

2020.02.03. 14:00

Három napon át a különleges szárnyasoké volt a főszerep Túrkevén

Hagyományteremtő céllal szerveztek különleges eseményt a hétvégén a nagykunsági városban.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Forgács Éva

Fotó:

A háromnapos I. Bagolyfesztivál változatos programokat kínált az érdeklődőknek. A középpontban természetesen az év városi madara, az erdei fülesbagoly állt.

Túrkevén köztudottan nagy számban telelnek ezek a szárnyasok, a települést „bagolyfővárosként” is emlegetik. A rendezvény első napján, pénteken egyebek mellett pompás természetfotókból és képzőművészeti műremekekből nyitottak kiállítást a Madarász Károly Művelődés Házban. A kisteremben a helyi Korda Zoltán fotóklub tagjainak képeit láthatta a közönség. A nagyterem Kókay Szabolcs természetfestő és illusztrátor, valamint Pabar Zoltán természetfotós munkáinak adott otthont. Pabar Zoltán később izgalmas előadást tartott a természetfotózás rejtelmeiről. Késő délután a baglyok éjszakai vadászatra indulását figyelhették meg az érdeklődők. A szakmai segítséget Kovács Ágnes, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület erdei fülesbagoly fajmegőrzési irányítója nyújtotta.

Fotó: Forgács Éva

A következő nap az előadásokról szólt. A szakmai programokat Haraszthy László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnökségi tagja, a ragadozómadár-védelmi szakosztály elnöke nyitotta meg. Ez az alkalom azért volt különleges, mert számos, a madárvédelem iránt elkötelezett település polgármesterei is tiszteletüket tették a rendezvényen.

A vendégek között volt dr. Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország programvezetője is. A napot az ismeretterjesztő és szakmai előadások mellet kézműves-foglalkozásokkal tették színesebbé. Kicsik és nagyok változatos alapanyagokból készíthették el a tollasok másait, meseelőadást hallgathattak, valamint bagolyköpetek vizsgálatára is lehetőségük nyílt. Ebben Nagy Emese természetbúvár volt segítségükre. Az esti órákban Bagolybankett néven zenés, táncos mulatságot tartottak.

Az esemény vasárnap további tartalmas előadásokkal és a korábban hirdetett rajz-, vers- és meseíró pályázat eredményeivel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában