Közösségformálás

2020.02.24. 11:30

Idén nyáron elkészülhet a szolnoki belvárosi közösségi ház

Javában folyik a munka az evangélikus templom mellett létesülő közösségi házban.

Hartai Gergely

Győri Péter Benjámin esperes fontosnak tartja, hogy az evangélikus közösség tagjain kívül a város lakosságát is megszólítsák

Fotó: Mészáros János

Megtudtuk, a soron következő feladatok egyike a két épületet összekötő folyosó kialakítása lesz. Az „adapterház” felépítésével a hitéletet és a hétköznapokat fűznék egybe.

– A kon­krét építkezés tavaly nyáron kezdődött el, ám a munkálatokat egy többéves tervezési munka előzte meg. Várhatóan az idei nyár végére készül majd el a közösségi ház – tájékoztatott az építkezés pillanatnyi állásáról Győri Péter Benjámin evangélikus esperes.

Győri Péter Benjámin esperes fontosnak tartja, hogy az evangélikus közösség tagjain kívül a város lakosságát is megszólítsák
Fotó: Mészáros János

Közölte, az evangélikus templom szomszédságában épülő közösségi terük már szerkezetkész állapotban van. Ugyanakkor túl vannak a fűtésrendszer talajszondáinak elkészítésén, az alapozáson, valamint a falak is állnak már. A szakemberek jelenleg a födémet, illetve a templom és a közösségi ház közötti összekötő folyosót alakítják ki. Ezt a munkát követi majd az aljzat, s a gépészet előkészítése. Győri Péter Benjámin hangsúlyozta, a most létesü­lő épület egy úgynevezett „adap­terházként” működne a jövőben.

Ezzel, mint mondja, két látszólag össze nem illeszthető dolgot és lehetőséget kapcsolnának össze.

– A templomot és a várost, azaz a hitéletet és a hétköznapokat fűznénk egybe. Ez a legfőbb feladatunk. Azt szeretnénk ugyanis, ha olyanok is otthonosnak találnák a templomot és a hívő életet, akik nem ebben nőttek fel, akiknek ez szokatlan… – taglalta az esperes.

A toldaléképület egyébként számos funkciót lát majd el. Legfontosabb köztük az, hogy alkalmassá teszi a helyszínt a hétköznapi találkozásokra, a templomot pedig a kor színvonalának megfelelően alakítja át. A templomban ugyanis ez idáig nem volt akadálymentes bejárási lehetőség, nem voltak mosdók, sem pedig közvetlen találkozásra alkalmas hely. Mindezek viszont a fejlesztéssel hamarosan lehetővé válnak.

– A templomot ezzel kinyitjuk a város felé is, hogy ne csak egy szűkebb érdeklődésű körnek legyen a sajátja, hanem mindenki a magáénak érezze. Nemcsak az istentiszteleteknek, hanem koncerteknek, előadásoknak, baráti találkozásoknak és képzéseknek is otthont adna a két épület együtt – tudtuk meg.

A megyeszékhely központjában található evangélikus templom története egyébként hosszú évtizedekre nyúlik már vissza, hiszen az épületet 1932-ben vehették birtokukba a város akkori lakói. A Gerey Ernő építész elképzelései szerint megalkotott épület egyik valódi különlegessége, hogy megtervezéséhez a történelemben híressé vált wittenbergi vártemplom adta az alapot. Így tehát nem csupán egy építészeti látványossága a megyeszékhelynek.

Nyolc éve vetődött fel a megvalósítás gondolata

Régre nyúlik vissza a közösségi tér kiépítésének gondolata. A tervezési folyamat, és annak a feltérképezése, hogy az épület egyáltalán megvalósítható-e, körülbelül nyolc éve indult el.

– A bővítményünk mintegy 140 millió forintból épül fel. Ám attól függően, hogy milyen forrásokat sikerül még megmozgatni, szeretnénk a templomot is felújítani. Hiszen az lassan már kilencvenéves, és ott is jelentkeznek problémák. Itt egyebek mellett villanyszerelési, gépészeti, szigetelési és állagmegóvási feladatok várnak ránk – összegezte gondolatait Győri Péter Benjámin esperes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában