JÁSZKUNSÁG

2020.02.21. 11:30

Piros retek, újhagyma, sóska, spenót is van már a piacon

A piacokra már megjött a tavasz – Szolnokon is egyre több standnál bukkannak fel friss zöldfélék.

Kovács Berta

A fűtött fóliáknak köszönhetően nem kell megvárni, míg tartósan felmelegszik a levegő. Gulyás Zoltánnál is bőven akad friss zöldféle

Fotó: Mészáros János

A fóliákat természetesen fűtik, a napsütéses órák száma azonban a melegházi kertészetekben is fontos tényező. Az áruházláncoknál már januárban is fel-felbukkantak a hazainak kikiáltott piros retkek, zöldhagymák, saláták, igaz, legtöbb helyen elég borsos áron. Mostanában viszont a piacokon, zöldségkereskedőknél is mind gyakrabban találkozunk retekkel, zöldhagymával, petrezselyemmel.

A szolnoki vásárcsarnok kínálatában is szerepelnek már a korai zöldfélék. Zöldhagymacsomót százötven-kétszázötven forint közötti áron, retket mérettől függően szintén százötven-kétszázötven forintért vehetünk, a zöldségzöld csomóját nyolcvan-százötven forint körül kínálják, míg a sörretek kétszáz-háromszázötven forint csomónkénti áron kelleti magát.

A tiszajenői Gulyás Zoltánnál is mosolyognak már a vevőre a piros retkek, de akad itt fehér fajta is, valamint petrezselyem, kapor, póréhagyma, sóska és spenót is. Mint mondja, főként a hét második felében, hétvégén van sok vevő, és jól viszik már a friss zöldfélét. Az enyhe tél hatását nem érezni, mivel ezek fűtött fólia alatt fejlődnek, legfeljebb az árak magasabbak valamivel az előző évhez képest. A hideg fóliás zöldek viszont bizonyára hamarabb fognak megjelenni a piacon.

A fűtött fóliáknak köszönhetően nem kell megvárni, míg tartósan felmelegszik a levegő. Gulyás Zoltánnál is bőven akad friss zöldféle
Fotó: Mészáros János

A frissen szedett sóska kilója ugyan még kétezer forint, a spenóté ezernyolcszáz forint, ám ennek ellenére viszik ezt is, az idősek is nagyon szeretik. Cseperednek az új karalábék, zellerek is. A kis fejeket száznyolcvan-kétszáz, illetve kétszázötven-háromszáz forintért adják. Petróczi Imréné retket keresett a piacon. Elárulta, ő is, férje is nagyon szereti, vettek már boltban külföldit, de valahogy furcsa volt az íze.

– Biztos nem volt semmi baja – jegyezte meg, de nekik már csak a hazai íz az igazi…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában