Kiállítás

2020.02.23. 15:30

Rajzaival kritikát is megfogalmaz a szolnoki iskola tanulója

Barta Bettina különleges képeiből nyílt kiállítás a közelmúltban, a Verseghy Ferenc Könyvtár ifjúsági termében. A fiatal lány a Varga Katalin Gimnázium végzős hallgatója, aki jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem felvételijére készül.

Szabó Lilla Laura

Bettina meg is mutatta néhány alkotását

Fotó: Szabó Lilla Laura

Elgondolkodtató és gyakran társadalomkritikákat is megfogalmazó alkotásaival a SzolnoCon elnevezésű rendezvényen szintén találkozhattak az érdeklődők.

– Korábban már többen kérdezték, hogy miért nem állítottam még ki a műveimet, de úgy éreztem, hogy mostanra értem meg az ilyesmire – kezdte Bettina.

Bettina meg is mutatta néhány alkotását
Fotó: Szabó Lilla Laura

Modern stílusú rajzait általában kézzel készíti, ám jó részüket átmenti a digitális világba egy számítógépes program segítségével. Többféle művészeti irányzat van rá hatással, nem köteleződött el csak egyetlen műfaj mellett. Szívesen választ olyan témákat, melyek szokatlanok. Készített olyan rajzot, melyen a köztudottan röpképtelen kivi madár egy lufi segítségével emelkedik a magasba – lehetetlen helyzetek legyőzésének szimbólumaként. Akad olyan képe, melynek középpontjában pedig egy pár női láb áll, magas sarkú cipőben, ám szándékosan epilálatlanul.

– A természetességre szerettem volna felhívni a figyelmet, és arra, hogy mindenki úgy érezze jól magát, ahogyan szeretné. Nem úgy, ahogyan elvárják… A legjobban egyébként azt élvezem, ha magamtól alkothatok, nincs meghatározott téma vagy feladat. Bár a felvételi miatt most muszáj megbarátkozni az utóbbival – részletezte mosolyogva. Ezt pedig komolyan veszi, hiszen összesen három fordulóban kell sikeresen teljesítenie, hogy a vágyott szakon tanulhasson tovább. Az első feladat plakáttervezés volt, klímapánik címen, az éghajlatváltozás témakörében. A fiatal lány útját egyébként általános iskolai rajztanára, Kádár-Csomor Gábor segíti, aki az oktatás mellett a festészettel is komolyan foglalkozik.

– Az emberábrázolást például teljesen tőle sajátítottam el. Olyan érthetően és jól magyarázott, hogy hirtelen minden arány és forma a helyére került bennem – részletezte. A kreativitás más területeken sem áll távol Bettinától, a közelmúltban egy ifjúsági író pályázaton vers és novella kategóriában indult.

– A versem arról szólt, hogy ellógtam egy napot az iskolából! – mondta nevetve. A humort a zsűri is értette és értékelte, harmadik hellyel jutalmazták a vallomást. A másik alkotással pedig különdíjat nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában