TISZAFÖLDVÁR/CIBAKHÁZA

2020.03.28. 11:30

Átvészelte a szőlő a szeszélyes márciust – mondja a földvári borász

A szőlőben nem okozott károkat a kora tavaszi, meglehetősen változékony időjárás. A rügyfakadás után, áprilisban és májusban viszont már kedvezőtlen a fagy. Barcza Gábor tiszaföldvári borásszal beszélgettünk az évszakhoz kötődő munkálatokról. A metszés és a telepítés után lemosó permetezésre készülnek a szőlőben.

P. Pusztai Nóra

Barcza Gábor

Fotó: Joó Zsuzsa

A mezőgazdasági munkákat a kijárási korlátozástól függetlenül lehet végezni, így például a szőlőterületek megművelését is. Mivel a rügyek még nem nyíltak ki, olybá tűnik, hogy a változékony időjárással járó havazás sem okozott gondot a növénynek. A szőlészek abban bíznak, hogy április-májusban már nem lesz fagyos az idő.

– A metszést sok borász már decemberben elkezdi, hiszen fagymentes időben végezhető a munka. Mi a napokban végeztünk vele, majd a telepítéssel folytattuk – avatott be Barcza Gábor tiszazugi borász. – Új területeket vontunk művelésbe, itt nagyobb számban, közel hatszázötven tőt ültettünk el. A sorokban turán kapott helyett, de óhatatlan, hogy minden évben néhány tövet pótolni kell a földeken, ott leginkább kékfrankosra volt szükség. Az új sorokon három év múlva terem majd szőlő, de öt év kell, míg megbízható mennyiségű termésre számíthatunk.

Barcza Gábor
Fotó: Joó Zsuzsa

Az iskolában gyökereztetési céllal különböző fajtákat ültettek, a napokban kezdik a szőlősorok kapálását, illetve a lemosó permetezéshez is készülnek.

– A szer megelőzés jelleggel a rügyfakadás előtt lemossa a peronosz vagy a lisztharmat esetleges tavalyi maradványait, ezáltal növelve a növény védekezőképességét – hangsúlyozta a borász, aki egyéb gyümölcsökkel is foglalkozik.

– A kajszival, mandulával más a helyzet, mint a szőlővel, hiszen azok már kivirágoztak, ha valaki nem védekezett a fagyok ellen, könnyen lemondhat akár a teljes terméséről – magyarázta. – A vízpermet megvédi a fagytól a virágokat – tette hozzá.

A tiszazugi Barcza Borászat a megszokott munkák mellett turisztikai fejlesztésbe is kezdett. A különböző beruházások során negyven fő befogadására alkalmas borteraszt építenek, valamint a vendégház átalakításán is dolgoznak.

A szakma is elismerte borait

Jól sikerültek a tavalyi borai – erről tanúskodik az az öt aranyminősítés és két kupa, amit a legutóbbi tiszazugi borászversenyen zsebelt be Barcza Gábor.

– Azért indulok borversenyeken, hogy lássam, hol tartok éppen. Az értékelésekből tanulhatok, ha valamit elrontottam, jövőre másképp csinálom. A szüret idejének megválasztása, hogy milyen érettségi állapotban szedjük le a szemeket, például sokkal fontosabb, mint eddig gondoltam, de a feldolgozás milyensége is visszaüt a minőségben – magyarázta a borász.

Képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában