gyérítés

2020.03.13. 20:00

Az elöregedett állomány miatt van szükség a fakivágásra Kőtelken

Miért vágják ki a fákat? Ez a kérdés többször felmerült az elmúlt időszakban a kőteleki lakosokban. A település központjával határos ártéri részen hetek óta zajlik a kitermelés.

Rimóczi Ágnes

Hetek óta zajlik a fakitermelés a helyszínen

Fotó: Rimóczi Ágnes

– A környék egyik legszebb helye a régi focipálya, a lóversenyek helyszíneként szolgáló ártéri rész... és most mindez a múlté lesz – kereste meg hírportálunkat egyik kőtelki olvasónk – felháborodással hangjában. Utánajártunk, miért szükséges a fakivágás.

Olvasónk véleményét több kőtelki osztja, nem értik, hogy a természetvédelmi területen hogyan lehet ilyen mértékű fakitermelést végezni.

– A kőtelkieknek és elszármazottaknak gyönyörű emlékei vannak a helyről, azonban ezt már a jövő generáció nem láthatja. A mi életünkben már biztosan nem lesz olyan, még akkor sem, ha ültetnek facsemetéket – tette hozzá olvasónk.

A felháborodás érthető, sajnos azonban a kitermelés szükségszerű. Ahogy azt a település polgármestere érdeklődésünkre elmondta, ezeket a fákat az 1950-es években telepítették, mindannyiuknak fájó a kivágásuk, de tudomásul kell venni, hogy a nyárfák sem élnek örökké. – A fák elöregedtek, az ágaik letöredeznek, veszélyes a közelükben tartózkodni. – Hangsúlyozom, a fakivágást szakmai indokok alapján rendelték el, és nem üzleti érdekből végzik – tette hozzá Lovász Tibor.

Mindezt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon is megerősítették, ahol a következőket mondták el megkeresésünkre:

– Igazgatóságunk az egyre nagyobb balesetveszélyt okozó, nagyszámú száradó fák miatt kezdte meg a fakitermelést februárban a Kőtelek belterületével határos, a Tisza nagyvízi medrében fekvő erdőterületen. A hatvanéves erdőállomány nemes nyárakból és fehér nyárakból áll. Az önkormányzatot és a lakosságot előzetesen tájékoztattuk a tevékenységről, és a nappali munkavégzés időszakára a kerékpárutat lezártuk – hangsúlyozta Ficzere András.

Hetek óta zajlik a fakitermelés a helyszínen
Fotó: Rimóczi Ágnes

A Kötivízig erdészeti referense kiemelte, hogy az igazgatóság 2009–2010 fordulóján már végzett fakitermeléssel járó megújító tevékenységet az erdőállomány vízpart felőli részén mintegy másfél hektár területen, amelynek eredményeképpen mára tízméternyi magas fiatal puhafás nyárállomány és harminc méter magas idős hagyásfák élnek az egykori lovaspálya mellett.

Ezen erdő mellett a helyi önkormányzat kezelésében lévő nemesnyárcsoportot a katasztrófavédelmi igazgatóság nyilvánította veszélyessé, és kötelezte az önkormányzatot a veszélyhelyzet elhárítására, mely a faállomány kitermelését eredményezte 2017-ben.

– A vízügyi igazgatóság a jelenleg folyó fakitermelése során a természetvédelmi kezelővel közösen a küllemileg egészséges, őshonos idős és a fiatalabb nyárfákból hagyásfákat jelölt ki annak érdekében, hogy itt is az idős és a fiatal generáció együttesen jelenjen meg a területen. Az erdőállomány megújításáról, az erdészeti facsemeték ültetéséről a vízügyi igazgatóság gondoskodik – hangsúlyozta a szakember.

Szerencsére nem történt baleset

Az erdőállomány az árvízvédelmi töltésen húzódó kerékpárútra és a töltés menti házakra is veszélyt jelentett. Ehhez közel található a település iskolája és óvodája, ahonnan a gyermekek gyakran kisétáltak erre a töltésszakaszra. A közelmúltban több alkalommal is törtek le ágak és hullottak a töltés melletti gyepes felületre. Február 5-én például a viharos erejű szélben egy kiszáradt fa a töltésre borult, de szerencsére balesetet nem okozott, mert éppen nem járt arra senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában