friss zöldség

2020.03.18. 07:00

Bosszúságot okoz a szél a jászsági fóliás gazdálkodóknak

Jászfelsőszentgyörgy, Pusztamonostor és Jászfényszaru környékén nagy hagyománya van a fóliás kertművelésnek. Habár az elmúlt évtizedek során valamelyest visszaszorult a fóliás zöldségtermesztés, még mindig vannak olyan termelők, akik családi örökségként viszik tovább a gazdálkodást.

Illés Anita

A jászberényi Baranyi István őstermelő már a fóliasátorban készíti elő a talajt a növénytermesztéshez

Fotó: Gémesi Balázs

– Nagyon sokáig intenzíven termesztettem tv-paprikát, ám idéntől olyan növényekkel szeretnék foglalkozni, melyek talán kicsit kevesebb munkát igényelnek. Ezért majd sárgadinnye- és csemegekukorica-palánta kerül a fóliasátrakba – avatott be a munkálatokba Baranyi István. Az őstermelővel a Jászberény és Jászfelsőszentgyörgy között lévő birtokán beszélgettünk, miközben a sátrakat készítette elő a növénytermesztéshez.

– Az előkészítő munkálatok után hamarosan jöhet majd a vetés és a palántanevelés. Úgy terveztem, hogy a nyolc darab fóliasátorban fele-fele arányban termesztek dinnyét és kukoricát. Tudja, nagyon régóta gazdálkodok már. A föld és az állatok szeretete gyerekkoromban az életem részévé vált, hiszen a szüleim is mezőgazdasággal foglalkoztak. Volt olyan időszak, amikor szabadföldi paradicsomot, valamint hagymát termesztettünk, de sajnos gyenge volt az ára és magas az előállítási költsége, így nem érte meg vele foglalkozni – magyarázta az őstermelő. Elmondta azt is, hogy nem csak a piac bizonytalansága, hanem bizony olykor az időjárás is megkeseríti a gazdák életét.

A jászberényi Baranyi István őstermelő már a fóliasátorban készíti elő a talajt a növénytermesztéshez
Fotó: Gémesi Balázs

– Mostanában annyira szeles az idő, hogy azt mondtam: soha többé nem hagyom fent a fóliát télen. Állandóan szaggatta a szél, és károkat okozott. Előfordult, hogy három fóliasátrat is megtépázott, alig tudtam kiemelni őket a földből – mesélte.

Jászfelsőszentgyörgyön Zombori Csaba és felesége már évek óta zöldségtermesztéssel foglalkoznak – mindketten ebben nőttek fel, folytatták a családi hagyományokat. Elsősorban paprikával, paradicsommal és salátával látják el a vásárlókat.

– A zöldségtermesztés egész évre munkát ad. December elejére – amikor lemegy a szezon – végzünk az utómunkálatokkal, kitakarítjuk, rendezzük a sátrat. Röviddel ezután már a következő szezon előmunkálatait készítjük elő, január második felében pedig már a palántanevelés indításán dolgozunk – részletezte az őstermelő.

Az import szabja meg az árakat

Hogy milyen lesz egy-egy szezon, nagymértékben függ az áraktól. A termelők szerint a külföldről behozott olcsó paprika jelentősen lenyomja a magyar termék árát a piacon.

– Régóta olyan piacra járunk, ahol ismernek bennünket. Visszatérő vásárlóink vannak, akik tudják, hogy kizárólag saját zöldségféléinket áruljuk. Ők tudatosan választják a helyi terméket. A tudatos vásárlás, fogyasztás egyébként itthon is kezd elterjedni, ennek eredményeként jobban keresik a helyi termelőket – vélekedett Zombori Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában