Fontos üzenetet hordoz a Föld órája

Ezt a cikket egy megyei középiskolás írta a tavaszi Sajtó és Tanulás elnevezésű program keretében. A kialakult helyzetre való tekintettel a versenyt elhalasztottuk, ám a már elkészült anyagokat folyamatosan közöljük hírportálunkon.

Kovács Krisztián

Gondolta volna, hogy mindennapi életünk szervezéséhez majdnem két Föld méretű erőforrás szükséges? A fogyasztói társadalom rossz beidegződései valóban elengedhetetlen kellékei a napi rutinunknak? A műanyagpalackok, nejlonszatyrok, csomagolópapírok és díszdobozok világába született generációk komfortzónájába beletartoznak a gyorsételek, az egyszer használatos eszközök.

Bár napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a környezettudatosság, vállalati és politikai körökben is szempont a fenntartható fejlődés, mégis alulról építkezve tehetnénk legtöbbet az egyéni szemléletváltásért. A tanulás-tanítás folyamata a családban kezdődik, az értékek kialakítása az iskolákban, majd a munkahelyeken folytatódik. Miért mentjük fel magunkat mégis a felelősség alól?

Az egyedül úgyis kevés vagyok érzése miatt túl csekélynek érezzük saját hozzáadott értékünket. A társadalmi mozgalmak pedig a „mások majd úgyis megteszik helyettünk” érzését keltik bennünk. Ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ha komposztálunk, ha tömegközlekedéssel vagy kerékpárral járunk dolgozni, ha kevesebb áramot használunk, ha nem dobjuk el a szemetet, ha hazai piacokról vásárolunk, kosarunkba vagy vászontáskánkba pakolunk, mind olyan lépések, melyek gesztusértékkel bírnak életünkben, ugyanakkor hosszú távon óriási hozadékuk lehet.

Eltávolodtunk a természettől. Belekényelmesedve digitális komfortzónánkba, elhallgatjuk saját szerepünket. Pedig meglehet, hogy mi vagyunk az utolsó nemzedék, amely még tehet unokáiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában