Beruházás

2020.03.13. 07:00

Hónapokon belül megkezdődhet a Jászberényt elkerülő út építése

A Jászberényt elkerülő főútvonal harmadik, befejező üteme számos fórumon már évek óta napirenden van. Hosszas előkészítő munka után tavaly zöld utat kapott a beruházás. A legújabb információk szerint a közbeszerzési eljárás eredményes lezárása esetén a kivitelezési munkálatok 2020 első felében kezdődhetnek meg.

Illés Anita

Régóta napirenden van az elkerülő megépítése

Fotó: Gémesi Balázs

A várost elkerülő út első ütemét 2005-ben, a másodikat pedig 2009-ben adták át. Az utolsó szakasz megépítésének ügye már évek óta napirenden van. A fejlesztés befejezése csökkentené a városon áthaladó kamionok számát, a gépkocsik okozta levegőszennyezettséget, valamint kisebb lenne a település zajterhelése is.

Ezenkívül a gazdasági szereplők tevékenységére is pozitív hatást gyakorolna. Az elmúlt év szeptemberében beszámoltunk arról, hogy zöld utat kapott a jászberényi elkerülő út harmadik szakasza. A beruházás részleteiről tartott sajtótájékoztatón megtudtuk, a kormány tavaly márciusban felülvizsgálta az útprogramot és akkor döntött úgy, hogy beemeli ezt a fontos útszakaszt a kivitelezendő utak közé, amelynek építése 2020 tavaszán kezdődhet el.

Régóta napirenden van az elkerülő megépítése
Fotó: Gémesi Balázs

Az Országgyűlés március 2-i ülésén Pócs János országgyűlési képviselő interpellációt nyújtott be az innovációs és technológiai miniszterhez az elkerülő út utolsó szakaszának befejezésével kapcsolatban. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában elmondta egyebek mellett, hogy az új, kétszer egy sávos útszakasz a 31-es és 32-es főutak között épül meg négy és fél kilométer hosszban.

A projekt megvalósítása hazai költségvetésből történik, 8,5 milliárd forint értékben. A kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás már folyamatban van. Annak eredményes lezárása esetén szerződéskötés még idén tavasszal várható. A munkálatok ezt követően 2020 első felében kezdődhetnek meg, befejezésüket pedig 2022 második felében tervezik – tájékoztatott az államtitkár.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. megbízásából a szolnoki Damjanich János Múzeum és a Jász Múzeum régészei még tavaly nyáron próbafeltárást végeztek a Jászberény-Észak elkerülő út nyomvonalán. A teljes felületű feltárások novemberben kezdődtek el a területen, a régészeti munkálatok azonban az időjárás miatt átcsúsztak erre az évre.

Gulyás András Zoltán, a Jász Múzeum régésze, muzeológusa érdeklődésünkre elmondta, hogy a régészek már újra kint vannak a területen és három csapat dolgozik az ásatáson. Öt lelőhelyet találtak, amelyek között van középső kőkori, középső újkőkori, római császárkori, a nyomvonal délkeleti oldalán pedig bronzkori, római császárkori, valamint Árpád-kori lelőhelyre bukkantak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában