galériával

2020.03.10. 17:30

Védőnői szolgálatukat támogatják a falvaiak

Szolnoki színészek műsorával színesített jótékonysági délutánt rendeztek szombaton Rákóczifalván. A Varsány Közösségi Házban tartott műsoros összejövetellel a helyi védőnői szolgálat fejlesztéséhez szerettek volna hozzájárulni a szervezők.

Kovács Berta

Fotó: Kiss János

– Számunkra teljesen hétköznapi, megszokott a védőnői szolgálat működése, hiszen az itt jelen lévőknek már a szülei, nagyszülei felnövekedését is védőnők kísérték figyelemmel. Előfordulhat, hogy éppen a megszokott, hétköznapi dolgainkról tudunk a legkevesebbet – gyanítom, így van ez a védőnői szolgálattal is – emelte ki megnyitóbeszédében Császiné Csáti Réka, a közösségi ház igazgatója.

Felidézte a több mint százéves múlttal rendelkező védőnői szolgálat történetét, és arról is szólt, hogy Rákóczifalván két védőnői körzet van, jelenleg 252 családot gondoznak. Beszélt a védőnők tevékenységéről, feladatairól is, arra is emlékeztetve a résztvevőket, hogy a Magyar Védőnői Szolgálat 2015. óta hungarikum, és ezt az egyedi, csodálatos, csak a magyarokra jellemző szolgálatot vagyunk hivatottak most ünnepelni és támogatni.

A rendezvényt kiváló hangulat jellemezte. A szolnoki Szigligeti Színház három művésze – Lugosi Claudia, Dósa Mátyás és Harna Péter – remek kis műsort adott. Számos tombolatárgyat ajánlottak fel az ügy érdekében. Emellett adománydobozt is kihelyeztek az adakozáshoz.

E kezdeményezés ötlete a nyugdíjas Szurgyi Mihálytól eredt, aki tavaly a defibrillátor beszerzésére irányuló jótékonysági akciót is elindította.

– Kórházban voltam Szolnokon, eredetileg ottani fejlesztésekre szerettem volna jótékonysági akciót indítani. Aztán Rékával beszélgetve jöttem rá, hogy Rákóczifalván is lenne még helye a pénznek – árulta el Szurgyi Mihály.

Az akció előtt a szervezők természetesen egyeztettek a védőnővel és szép számú kisgyermekes anyuka véleményét is kikérték, mire lenne leginkább szükség a szolgálatnál. Kiderült, a szakmai munka ellátásához szükséges valamennyi eszközzel rendelkeznek, de a fogadótér kevésbé anyuka- és bababarát, mint szeretnék. A felvetések alapján klímaberendezéssel, szoptatós fotellel és játszósarokkal tehetnék komfortosabbá a várót.

A felújításhoz is hozzájárulnának

Szurgyi Mihály elmondta, a délutánon száznyolcvanezer forint adomány folyt be, de ígéretek szerint további, körülbelül kettőszázötven ezer forint értékű támogatásra van kilátás. Korábban vállalkozóként dolgozott, sokan ismerik, így még Budapestről is ígértek támogatást. Az ötletgazda emellett az épület felújításához, a szakipari munkákhoz is szeretne hozzájárulni.

– A feleségemmel mindig is adakoztunk. Kisember vagyok, de amíg tudok adni, addig segítem a jó kezdeményezéseket – vallotta Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában