ünnep

2020.03.18. 11:30

Videóval és nótával lepték meg a nagykörűi százéves Margit nénit

Hétfőn éppen kerek száz esztendős lett Miheller Ferencné. Tulajdonképpen egy egész falu köszöntötte volna őt személyesen, szakajtónyi szépet és jót kívánva a jubiláló ünnepeltnek, ám az ismert nehézségek miatt mindenki csupán üdvözletét küldte be a látogatási tilalom alatt álló nagykörűi idősek otthonába. A bentlakó szépkorúak azonban helyben köszöntötték a korához képest kielégítő fizikai és szellemi egészségnek örvendő Margitkát.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Beküldött fotó

Miheller Ferencné 1920. március 16-án Balla Margit néven látta meg a napvilágot. Hol is másutt, mint az Ő szépséges falujában, az ország Cseresznyéskertjében, Nagykörűben. A jó Isten már a kezdetekben igen kegyes volt hozzá, hiszen egy szerető családba született. Testvérei, Erzsébet és Mihály nem érték meg azt a magas kort, mint Margitka, ám éltük végéig segítették egymást.

Édesapja földműves volt, édesanyja pedig a ház körül tüsténkedett naphosszat. A házvezetésbe hamar bevonták Margitkát, aki miután elérte a kort, megkezdhette az iskolába járást is. Négy elemit végzett helyben, majd amikor 14 esztendős lett, fölkerült Budapestre szolgálónak. Fővárosi létéből alig telt el nyolc hónap, amikor a kis Margit hazalátogatott Nagykörűbe. Sem neki, sem a szüleinek nem volt azonban kedvére, hogy visszatérjen a nagyvárosba. A család közösen úgy határozott, hogy együtt maradnak. Margitka így elszegődött helyben szolgálónak és saját portájukon is jól jött a szorgos, dolgos kéz. Nagykörűben maradt.

Fotó: Beküldött fotó

A szerelem közben megérkezett, Miheller Ferenc (jó)képében, akivel 1939. augusztusában házasságot kötöttek. Úgy hozta a sors, hogy Margitka ezúttal is Budapestre költözött, de ezúttal férjestől. Öt évig éltek Csepelen. Onnan 1945. februárjában, háborús időben, jégen, hóban, ínségek közepette gyalog(!) tértek haza, akkor 8 hónapos kislányukkal. Majd még egy született. Margitka azóta nem hagyta el Nagykörűt.

Házassága alatt háztartásbeli volt. Állatokat tartott, gondozta a gyümölcsöst, nevelte a gyermekeit. Férje a Vízügynél dolgozott, 35 év házasság után, 1974. április 5-én maradt özvegyen. A házasságából két lánya született, Margit 2015-ben elhunyt, Mária Budapesten él. Két lánya részéről négy szerető unokája van: Sándor, Ágota, Attila és Anita (utóbbi sajnálatosan balesetben, 16 évesen elhunyt). Négy dédunoka is boldogítja Margit nénit: Anita, Ágnes, Bianka és Kira. Férje jogán 1975-től lett nyugdíjas.

Margit néni mindig nagyon dolgos, szorgalmas volt. Szeretett másokon segíteni. Jó viszonyt ápolt a szomszédjaival, probléma esetén számíthatott rájuk. Idősebb korában segítséget kért és kapott, házi segítségnyújtásban részesült. Amikor idősebb lánya 2015 őszén elhunyt, úgy döntött, hogy beköltözik a helyi idősek otthonába. Ez 2015. november 11-én történt meg, Margit néni azóta az intézmény lakója. A mai napig érdeklődő, önmagát részben ellátó néni, aki büszkeséggel és nagy szeretettel beszél családjáról, lányairól, unokáiról.

Fotó: Beküldött fotó

Most hétfőn, születésének 100. évfordulóján a családja videón keresztül tudta csak a vírusoktól elszigetelt intézményben köszönteni Margitkát. Egy kívánság okán a Dankó Rádión keresztül is neki szólt egy-két nótaszó. Ezen kívül Gregor Józsefné intézményvezető, az otthon dolgozói, valamint 26 bentlakó kortársa is megünnepelte Mihellerné Margitkát.

Mi is minden jót kívánunk neki, a családjának!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában