A mindennapokban is sokat tehetünk a környezetünkért

Ezt a cikket egy megyei középiskolás írta a tavaszi Sajtó és Tanulás elnevezésű program keretében. A kialakult helyzetre való tekintettel a versenyt elhalasztottuk, ám a már elkészült anyagokat folyamatosan közöljük hírportálunkon.

Szilágyi Dorina

A mindennapi használati tárgyaink egy része ma már tartós alapanyagokból készül

Forrás: Illusztráció: a szerző felvétele

Napjaink egyik legfontosabb témája a környezetvédelem. Érdemes minél többet foglalkoznunk a környezetszennyezéssel kapcsolatos problémákkal, hogy földünk ép és egészséges maradjon utódaink számára is. Fontos, hogy ne csak környezettudatosak legyünk, hanem cselekedjünk is! Mi, egyszerű emberek is hozzájárulhatunk apró dolgokkal természetünk épségéhez.

A mindennapi használati tárgyaink egy része ma már tartós alapanyagokból készül
Fotó: a szerző felvétele

Alapvető elvárás, hogy egy háztartásban csökkentsük a háztartási hulladékot. Nem is gondolnánk, hogy számtalan dolog van, amit környezetszennyezés nélkül is meg tudnánk csinálni. A legnagyobb problémát az egyszer használatos műanyagok jelentik. Ez a tengeri hulladék mintegy hetven százalékát teszi ki. Ide tartoznak a szívószálak, fültisztító pálcikák, egyszer használatos ételhordók, poharak, evőeszközök, és még sok minden más. Nem muszáj lemondanunk ezekről, csak környezettudatosabb megoldást kell keresnünk.

Rengeteg lehetőség közül választhatunk, ilyen például a fém szívószál, bambuszfogkefe, bambuszpohár, textilszalvéta, fém evőeszközök, csatos üvegek, fa nyelű fésű, mosható törlőkendő. Egy kis odafigyeléssel és némi praktikával a háztartási hulladék jelentősen csökkenthető. A háztartáson belül a hulladék egyharmadát szerves anyagok teszik ki. Ezek nem környezetszennyezőek, mégis találhatunk jobb módot a felhasználásukra. Készíthetünk például komposztot. A készítésének módjáról különböző weboldalakon tájékozódhatunk. A komposzt javítja a talaj minőségét, erősíti a növényeket és véd az eróziótól. A vásárlások alkalmával a nejlonszatyrokat helyettesíthetjük vászontáskával, és a zöldségeket, gyümölcsöket kis vászontasakokba helyezhetjük. Több üzletben találhatunk ma már lebomló anyagból készült háztartási csomagolóanyagokat.

Elromlott tárgyainkat, elektronikai eszközeinket próbáljuk szakemberrel megjavíttatni. Amennyiben már nem lehet, az arra kijelölt tárolóban helyezzük el! Felesleges ruháinkat adományozzuk az arra rászorulóknak! Próbáljuk meg kerülni a felesleges csomagolásokat. Egyre több, úgynevezett „csomagolásmentes” boltot találunk, ahol sokféle utántölthető tisztálkodószer, tisztítószer és élelmiszer is fellelhető. A munkában, iskolában a PET-palackokat helyettesíthetjük kulaccsal, és készíthetünk otthon magunknak ebédet a bolti helyett. Mindannyian felelősséggel tartozunk természeti és környezeti értékeink megőrzéséért. Földünk jövője rajtunk múlik. Tegyünk érte, míg nem késő!

Kézfertőtlenítő házilag

A jelen helyzetre való tekintettel, akár magunk is készíthetünk kézfertőtlenítőt. Pumpás változatát akár otthon is előállíthatjuk egyszerűen, anélkül, hogy felesleges műanyag szemetet termelnénk. Fő alapanyaga az alkohol, melynek legalább hetven százalékosnak kell lennie. Másik alapanyaga a desztillált víz, amit drogériákban, nagyobb áruházakban szerezhetünk be. A többi mindenkinek a saját ízlésvilágára van bízva. Használhatunk illóolajat, eukaliptuszt vagy citromfüvet. Vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba a használatát, mert jelentősen szárítja a bőrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában